Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS har förstört Iraks äldsta kloster

Sankt Eliasklostret i Mosul i Irak har fallit offer för IS framfart.
Sankt Eliasklostret i Mosul i Irak har fallit offer för IS framfart. Foto: Col. Juanita Chang/U.S. Army/AP

Det har stått på en kulle nära Mosul i 1.400 år. Nu visar satellitbilder att terrorgruppen Islamiska staten, IS, har jämnat Iraks äldsta kloster med marken.

Det är Sankt Eliasklostret i Mosul i Irak som fallit offer för IS framfart. Klostret grundades år 595 och räknas som det äldsta i Irak. Nu, efter 1.400 år, ligger klostret i ruiner.

Händelsen visar åter hur IS förföljer kristna och försöker utplåna kristna traditioner. IS har attackerat tusentals kristna i Irak och Syrien, tvingat dem att konvertera till islam eller att fly, skriver BBC.

– Den kristna historien i Irak håller på att utraderas på ett barbariskt sätt, säger Paul Thabit Habib, präst från Mosul som tagit sin tillflykt till Erbil i den kurdadministrerade delen av Irak.

Det är nyhetsbyrån AP som låtit ett specialistföretag analysera satellitbilder över området.

Resultatet är entydigt: Klostret ligger i ruiner.

Enligt AP och analysföretaget ska klostret ha förstörts redan 2014, samma år som IS intog Mosul.

Men vad som hänt klostret efter IS-intåget har inte varit känt förrän nu.

IS har även förstört en stor mängd andra kulturskatter — tempel, statyer och triumfbågar. Inte minst förstörelsen i världsarvsstaden Palmyra i Syrien förra året har väckt avsky världen över.

Foto: Foto: DigitalGlobe via AP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.