Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS hotar med nytt 11 september-attentat

Islamiska Staten (IS) hotar att utföra ett nytt 11 september-attentat sedan amerikanskt stridsflyg attackerat den sunnitiska terrororganisationen i norra Irak.

På flera Twitterkonton som, enligt antiterroristorganisationen Site, kan knytas till IS framförs hot om att sovande terroristceller i Väst väckts som svar på fredagens bombanfall.

På ett Twitterkonto, vars upphovsman säger sig vara IS militärstrateg, postas en bild som visar World Trade Centers norra torn i lågor och hur ett passagerarflygplan, United Airlines Flight 175, är på väg in i södra tornet. Bilden ackompanjeras av texten ”Om Gud vill kommer snart ett nytt 11 september.”

 

Under hashtaggen #AmessagefromISIStoUS framförs grova hot mot USA och dess allierade.

Det var i fredags och lördags som amerikanskt stridsflyg av typen F/A-18 anföll IS mobila artilleri i utkanten av Erbil, autonoma Kurdistans huvudstad i norra Irak. USA:s president Barack Obama sade att luftangreppet ägde rum för att förhindra ett folkmord på hundratusentals kristna och andra religiösa minoriteter.

Minst 500 yazidier har dödats av IS, uppgav Iraks människorättsminister på söndagen. Han hävdade i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att en del av dem, däribland barn, begravts levande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.