Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS-miljoner bombades till smulor

USA-ledda bombplan släppte på söndagen två jättebomber på ett förråd där terrorgruppen Islamiska staten förvarade kontanter värda miljontals dollar.

Attacken utfördes mot en betongförstärkt lokal i den irakiska staden Mosul där miljoner dollar i sedlar fanns. Pengarna skulle bland annat användas för att avlöna soldater.

För att slå ut lokalen släppte planen två bomber på vardera 900 kilo mot den, skriver nyhetsbyrån AFP som talat med en källa inom det amerikanska försvarsdepartementet.

– Vi uppskattar att det fanns miljoner dollar i kontanter där. Pengar som IS fått in genom att sälja stulen olja, plundring och utpressning, säger tjänstemannen.

Enligt CNN ska minst fem civila ha dödats i samband med attacken som var den tredje på ett år mot en ”IS-bank”. Uppgifter till CNN säger att amerikanska drönare och flygplan spanat på målet under en tid för att kartlägga vid vilken tid som minst antal civila skulle befinna sig i närheten.

Den amerikanska militären har sagt sig utvärdera varje mål och väga det mot hur många civila som skulle kunna komma att dödas. När det gällde pengaförrådet ska antalet civila offer som ansetts möjligt att tolerera ha varit 50, skriver CNN.

Vilken form av valuta som förvarades på banken visste inte CNN:s eller AFP:s källor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.