Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS på reträtt på flera fronter – Palmyra återintas

Terrorsekten Islamiska staten trycks tillbaka på flera fronter i Irak och Syrien. Den historiska staden Palmyra, som IS intog förra våren, håller på att återerövras av syriska armén, med stöd av ryskt flyg.

Syriska soldater har med hjälp av flygbombningar nu intagit förorter till Palmyra, som erövrades i maj 2015 av IS. På fredagen kom också uppgifter från den syriska armén om att man gått in i gamla Palmyra. Hur mycket av den forna staden med dess arkeologiska arv som förstörts av IS är ännu inga inte känt.

Ryska försvarsmyndigheter sa på fredagen att man utfört 41 flyganfall mot mål runt Palmyra under tisdag till torsdag, uppger Tass. En rysk officer dödades under attackerna mot IS, skriver Syria News.

Faktum är att terrororganisationen inte på nio månader lanserat en lyckad offensiv, utan i stället trycks tillbaka i både Irak och Syrien, skriver Washington Post. Enligt den irakiske befälhavaren för antiterrorstyrkorna, som tidningen intervjuat, har terroristerna tappat stridsmoralen.

– Vi avlyssnar deras kommunikationer och hör hur befälen vädjar till krigarna att kämpa, men får till svar att slaget är förlorat. De slåss inte, de skickar fram bilbomber och flyr sedan. När vi omringar dem ger de upp eller gömmer sig bland civila, säger generallöjtnant Abdul-Ghani al-Assadi, som leder den senaste irakiska offensiven för att återta staden Hit i Anbar-provinsen.

Foto: STR/AFP

Foto: STR/AFP.

Det är de ryska flygbombningarna som banar vägen för syriska styrkor mot Palmyra, men även kring IS-fästet Bab öster om Aleppo rycker man fram, och mot ”IS-huvudstaden” Raqqa.

De största landvinningarna står de olika USA-stödda grupperingarna för, som kurdiska YPG i nordöstra Syrien, och Peshmerga i norra Irak – samt även den irakiska armén som har återhämtat sig efter kollapsen 2014, skriver Washington Post.

Enligt den amerikanska militären har IS tappat 40 procent av det territorium som organisationen kontrollerade när den var som starkast 2014. Den uppskattningen gjordes före de senaste reträtterna.

 

Befälen vädjar till krigarna att kämpa, men får till svar att slaget är förlorat.

 

Den senaste veckan har den irakiska armén avancerat längs Eufratdalen mot staden Hit och återtagit stora markområden.

Även när det gäller Mosul, den största staden som IS kontrollerar, finns långt gångna förberedelser på en återerövring med stöd av kurdiska styrkor. Den har dock stannat upp för att man inte kommit överens om vilka som ska få kontrollen över staden efteråt. 

I östra Syrien tog YPG med amerikanskt stöd staden Shadadi förra månaden.

Tidigare den här månaden dödades en av Islamiska statens viktigaste befälhavare, Omar al-Shishani, i ett amerikanskt flyganfall och på fredagen bekräftade USA:s försvarsminister Ash Carter att ännu en hög IS-ledare dödats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.