Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS påstår sig ha mördat ”fem spioner”

Islamiska staten publicerade på söndagen en video där man dödar fem personer som påstås vara fem ”brittiska spioner”.

Den senaste videon där terrororganisationen Islamiska staten mördar sina fångar publicerades på söndagen. På videofilmen uttalar en man på engelska ett meddelande till Storbritanniens premiärminister:

”Detta är ett meddelande till David Cameron. Du är en imbecill, du kommer att förlora detta krig som du gjorde i Irak och Afghanistan”, säger den maskerade mannen som också kallar Cameron för ”en Vita husets slav” och påstår att IS en dag kommer att invadera Storbritannien som kallas för en ”obetydlig ö”.

Enligt det tio minuter långa videoklippet, som är helt på engelska men textat på arabiska, ska de fem männen ha gripits i Syrien och de ska vara mellan 25 och 40 år, skriver The Guardian. De fem tvingas också att ”erkänna” att de spionerat åt Storbritannien.

I slutet av filmen skjuts de fem fångarna till döds varefter en ung pojke säger: ”Vi kommer att döda de otrogna där borta.”

Brittiska myndigheter säger i ett uttalande att man håller på att undersöka filmens äkthet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.