Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/is-tar-over-i-libyen/

Världen

”IS tar över i Libyen”

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har fått fäste i laglöshetens Libyen. Human Rights Watch beskriver i en ny rapport hur en IS-ansluten grupp tagit över staden Derna och utdömt offentliga halshuggningar och spöstraff.

Libyen är i praktiken indraget i ett inbördeskrig mellan den reguljära armén, stödd av krigsherren Khalifa Hifter, och olika klaner och miliser som är influerade av islamistgrupperingar. Kaoset har utnyttjats av renodlade extremistorganisationer som Ansar al-Sharia och den Islamiska Ungdomens Shuraråd. Bägge dessa grupper har svurit trohet till Islamiska staten och Shurarådet har etablerat ett skräckvälde i Derna, en stad 30 mil öster om Benghazi med närmare 100 000 invånare.

På torsdagen publicerade den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) en detaljerad rapport med vittnesmål inifrån Derna. Där beskrivs bland annat hur tre unga män halshuggits av Shurarådet den 5 november. En av männen hade offentligt kritiserat det islamistiska styret. HRW har också dokumenterat minst tio fall av offentliga spöstraff i Derna under november månad.

- Frånvaron av polismyndigheter och ett fungerande rättsväsende har utnyttjats av dessa extremistgrupper, som inrättat ett terrorvälde, säger Sara Leah Whitson som är regionansvarig för Mellanöstern på Human Rights Watch.

Derna var ett känt islamistfäste redan under envåldshärskaren Muammar Khaddafis regeringstid. Khaddafi störtades hösten 2011, efter en folklig revolt som så småningom fick stöd av Nato. Men utvecklingen mot ett demokratiskt styre har hämmats av regionala och etniska motsättningar. Säkerhetssituationen i Libyen förvärras dag för dag och civilbefolkningen blir alltmer klämd mellan de rivaliserande väpnade grupperna. FN har flera gånger uppmanat de stridande grupperna till vapenvila och dialog, hittills utan resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt