Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS-topp kan ha dödats

Omar al-Shishani i jihadiströrelsen IS kan ha dödats i en flygattack i Syrien. Han var känd för sitt yviga röda skägg och kallades också Omar tjetjenen. Men uppgifterna är ännu osäkra.

En av de mest framträdande befälhavarna inom terrorrörelsen Islamiska staten (IS) kan ha dödats i ett flygangrepp, uppger amerikanska källor enligt Reuters. Samtidigt säger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att man ännu inte har utvärderat anfallet.

Omar al-Shishani, född 1986 i Georgien, anses ha varit högt betrodd militär rådgivare till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. al-Shishani, känd för ett yvigt, rött skägg, kallades även Omar tjetjenen.

Flygattacken skedde i fredags mot ett fordon nära staden al-Shadadi. Ett par amerikanska tjänstemän uttryckte optimism om utfallet, men kunde inte helt säkert bekräfta vad som hänt Omar al-Shishani.

USA har satt fem miljoner dollar i pris på hans huvud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.