Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Islamister favoriter i tunisiskt val

Islamister väntas göra bra ifrån sig i Tunisiens första fria val som genomförs på söndagen. Men de ekonomiska krafter som finansierat partiet är ifrågasatta.

I opinionsmätningar har det tidigare förbjudna islamistpartiet Ennahda fått upp mot 30 procent av rösterna, närmast följt av vänsterpartierna PDP, FDTL och CPR. Floran är stor med över 100 deltagande partier.

Många av diskussionerna inför valet har handlat om vad islamisterna egentligen vill, även om partiet gärna kallar sig modernt och redo för samförstånd.

Landets elit befarar att ett starkt Ennahda kan komma att utgöra ett hot mot sekulära värderingar.

I Tunisien pågår en hätsk debatt om vilka som egentligen ligger bakom finansieringen av partikampanjerna. Så väl utländska islamister som inhemska finansiärer trogna den tidigare diktatorn Ben Ali tros ha bidragit med kampanjpengar, skriver New York Times..

Liberalerna beskyller Ennahda för att ta emot pengar från utländska intressenter runt om Persiska viken. Samtidigt kastas anklagelser tillbaka om att liberalerna i sin tur tagit emot kampanjbidrag från affärsmän länkade till den störtade diktatorn Zine el Abidine Ben Ali. Kritik riktas också mot den återvändande affärsmannen Slim Riahi som gjort sig en förmögenhet på libysk olja och nu spenderat stora summor på att bygga upp ett nytt politiskt parti i landet.

Kommissionen som överser valet förbjöd i juni utländska kampanjbidrag. Som en protest hoppade Ennahdas representant av kommissionen, något som enligt kommissionens vice ordförande Latifa Lakther beror på att partiet är beroende av utländska pengar.

Ennahdas grundare Rachid Ghannouchi sa vid en konferens förra veckan att anklagelserna är helt grundlösa.

Oavsett vart pengarna kommer ifrån är Ennahda favorit i valet. De har en lång historia av oppositionsabete bakom sig och deras moderna islamistiska politik har landat väl hos många tuniser. Och med kampanjkontor över hela landet, flygblad, t-shirtar, skyltar och bildekaler, såväl som lokalt välgörenhetsarbete, står det klart att de inte saknat pengar.

Huvudrivalerna i socialdemokratiska PDP har också haft en stor kampanj, och kritiseras bland annat av tidigare partimedlemmar som säger sig ha hoppat av på grund av bidrag från personer som gynnades under Ben Alis korrupta regim.

Det är en ojämn situation för partierna – den statliga valkommissionen som skulle förse alla med kampanjpengar har inte lyckats nå ut till de små partierna. Många av de svagaste partierna har därför inte kunnat ställa upp i valet.

Också många av de ungdomsorganisationer och nätverk som hjälpte till att skapa revolutionen och driva den till en seger står utanför det som sker i dag. Det säger Abdulhadi Khalaf, sociolog vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Det är dock folkglädje och optimism som präglar det tunisiska valet, enligt honom.

– Dessvärre har jag inte sett något program för hur man ska förvandla den ekonomiska situationen så att man kan hantera det svåraste problemet som Tunisien upplever just nu, det vill säga arbetslöheten bland ungdomar.

– Man satsar på att vinna politiska makten men utan att komma med långvariga lösningar för de ekonomiska problemen. Och då kan vi hamna i en situation där bara en del av befolkningen får nytta av den fantastiska revolutionen som pågick i Tunisien och att den stora majoriten särskilt ungdomarna förblir förlorare, säger Abdulhadi Khalaf.

Vem vinner valet?

– Jag tror att Ennahda kommer att få en hög procent utav rösterna, men situationen är sådan att det finns flera hundra partier som har ställt upp och därför är det lite svårt att med all säkerhet säga att en kommer att få majoritet för rösterna kommer att vara så spridda.

Vad händer om islamisterna kommer till makten? Hur hårdföra är de?

– Om det är Ennahda, så räknas de till moderata islamister. Rachid Ghannouchi, ledaren för Ennahda, har uttalat sig mycket för att inte röra de framgångar för tunisiska kvinnor som har åstadkommits under de senaste 50 åren. Det finns mycket som säger att han ska hålla sitt löfte. Men det finns en risk för att andra fundamentalistiska grupperingar blir uppmuntrade att kräva mer islamisering.

Vad händer om islamisterna förlorar valet?

– De förlorar inte detta val. Men det finns en risk att de inte får egen majoritet och måste kompromissa med andra för att komma in i regeringen. Och det baserar jag på det att rösterna kommer att vara så spridda.

Kommer valresultatet respekteras?

– Ja, det tror jag. Dagen hittills har gått så väl och folk strömmar in till vallokalerna, och det finns inga starka röster för bojkott. Och även det missnöje från de små icke-traditionella ungdomsgrupperingarna som känner att de äger revolutionen har inte möjlighet påverka utvecklingen nu, säger Abdulhadi Khalaf.

I valet utses en konstituerande församling i landet där "arabvåren" inleddes. Nu ska 217 personer väljas med uppdraget att ta fram en ny konstitution och bestämma vilken övergångsregering som ska styra fram till verkliga parlamentsval kan hållas, sannolikt någon gång under 2012.

Tunisiens övergångspresident Foued Mebazaa har sagt att han kommer att avgå efter söndagens historiska val, nio månader efter att president Zine el Abidine Ben Ali störtades.

Vallokalerna öppnar klockan 07 på morgonen och stänger klockan 19.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.