Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 22:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/islands-president-mot-storseger/

Världen

Islands president mot storseger

Bild 1 av 2 Sittande Gudni Jóhannesson ser ut att gå mot en klar seger i Islands presidentval.
Foto: Halldor Kolbeins/AFP
Bild 2 av 2 Sittande presidenten Gudni Jóhannesson röstar på lördagen.
Foto: Halldor Kolbeins/AFP

Helt enligt prognoserna ser sittande Gudni Jóhannesson ut att gå mot en klar seger i Islands presidentval.

När drygt 40 procent av rösterna hade räknats hade han fått över 90 procent.

– Jag känner mig tacksam och stolt, säger Gudni Jóhannesson.

TT Text

Det isländska presidentvalet blev allt annat än en nagelbitare. Redan innan rösträkningen hade kommit i gång pekade allt på att sittande Gudni Jóhannesson med stor marginal skulle vinna, och tidigt på söndagsmorgonen var segern i praktiken klar.

När närmare hälften av rösterna hade räknats hade Gudni Jóhannesson fått över 90 procent, rapporterar public service-bolaget RÚV.

De siffrorna är i linje med den senaste månadens mätningar, där utmanaren, högerpopulisten Gudmundur Franklín Jónsson, knappt nådde 10 procent.

– Jag känner mig tacksam och stolt. Det här resultatet är för mig ett bevis på att islänningarna tycker om sättet jag tagit mig an jobbet som president, säger Gudni Jóhannesson till nyhetsbyrån AFP.

Till RÚV sade han att han var glad, men inte förvånad, eftersom han som president de senaste åren har haft höga popularitetssiffror.

– Nej, jag trodde inte att stödet, vänligheten och värmen som jag har fått under de senaste fyra åren skulle försvinna.

Gudmundur Franklín Jónsson säger till RÚV att han erkänner sig besegrad.

– Jag skickar mina gratulationer till Gudni och hans familj.

52-årige Gudni Jóhannesson, professor i historia, blev 2016 republikens sjätte president. Han fick då knappt 40 procent av rösterna, men har under tiden som president blivit allt mer populär.

En isländsk president har en till största delen ceremoniell roll med liten politisk makt.

Ämnen i artikeln

Island
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt