Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Islands statsminister tvingas bort från posten

Reykjavik. Islands statsminister tvingas bort från posten av sina egna. Som ny statsminister föreslås fiske- och jordbruksministern.  Men oppositionen är inte nöjd och kräver nyval.

Över 10.000 demonstranter och ökat tryck inifrån det egna partiet blev till sist för mycket. Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson avsätts nu från sin post av sina egna partikamrater i Framstegspartiet sedan det uppdagats att han haft kopplingar till penningplaceringar i skatteparadis.

Gunnlaugsson föreslås ersättas av fiske- och jordbruksministern Sigurdur Ingi Johansson som också blir statsminister, enligt Framstegspartiets förslag.

Koalitionspartnern, Självständighetspartiet, tycktes avvaktande positiva till förslaget. Dess ledare, Bjarni Benediktsson, sade i en tv-intervju att det inte behövs nyval eftersom nästa val ändå är ganska snart, våren nästa år.

Men oppositionen rasar.

– Så här får det inte gå till i ett demokratiskt land. Den här typen av maktarrangemang som vi ser i Framstegspartiet är löjligt. Vi vill ha nyval, Island behöver nyval för att förtroendet för isländsk politik ska återvända, säger Asta Helgadottir, parlamentsledamot för Piratpartiet, det parti som får störst stöd hos det isländska folket i de senaste opinionsundersökningarna.

Hon påpekar att problemet inte bara gäller statsministern. Också två andra ministrar i regeringen, finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Olof Nordal, har gömt pengar i skatteparadis enligt Panamadokumenten.

– Det räcker inte att statsministern avgår, säger Asta Helgadottir.

Borttvingandet av statsministern kommer sedan det avslöjats att hans fru äger ett bolag, Wintris, som har pengar placerade på ön Tortola i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Det bolaget ska Gunlaugsson ha varit delägare fram tills 2009 då han sålde sin andel för en dollar till frun.

Gunnlaugsson är det första höga offret till följd av avslöjandena. Avgången kommer efter massiva protester på torget utanför parlamentet, Alltinget, på måndagskvällen. Upp emot 20 000 personer krävde högljutt statsministerns avgång. På tisdagskvällen väntade nya demonstrationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.