Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Isländsk vulkan hotar få utbrott

Den isländska vulkanen Bardarbunga är nära att få ett utbrott. Vulkanen är en av de kraftfullaste på ön och ett askmoln skulle kunna störa flygtrafiken. ”Risken är ungefär fifty-fifty”, säger seismologen Reynir Bödvarsson. 

Sedan i lördags har det inträffat flera mindre jordskalv vid glaciären Vatnajökull på södra Island. De flesta har nått upp till 1–2 på Richterskalan men vissa har varit kraftigare än 3. Aktiviteten är typisk för att magma håller på att tränga upp under ytan, och därför håller forskarna noga ögonen på vulkanen Bardarbunga som är en av flera aktiva vulkaner i området. 

– Det här är en av de kraftfullaste vulkanerna på Island. Det finns två möjliga utvecklingsvägar, antingen lugnar den ned sig eller så kan det utmynna i ett utbrott inom några dagar. Risken för ett utbrott är ungefär fifty–fifty, säger Reynir Bödvarsson på Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet

Vulkanen ligger under glaciären och om det blir utbrott finns risk för översvämningar när isen smälter. Det finns även risk för att aska kastas upp i luften och stör flygtrafiken, vilket var vad som hände vid Eyjafjallajökulls utbrott 2010. 

Senast en vulkan under Vatnajökull fick utbrott var 2011. Då kastades ännu mer aska upp i luften än året innan, men flygtrafiken klarade sig utan störningar eftersom vinden låg på i ”rätt” rikting.

– Det går inte att förutse hur stort ett utbrott kan bli. Det går heller inte att säga om flygtrafiken påverkas eftersom allt beror på vindens riktning. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.