Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-anklagas-for-mobilavlyssning-vid-vita-huset/

Världen

Israel anklagas för mobilavlyssning vid Vita huset

Donald Trump uppges inte ha vidtagit några åtgärder mot Israel efter att FBI avslöjat landets inblandning i avlyssningen. Här med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner

Israels säkerhetstjänst pekas ut som ansvarig för att ha avlyssnat samtal och sms vid Vita huset, uppger källor för Politico. Israel förnekar att ha bedrivit någon som helst underrättelseverksamhet i USA.

– En uppenbar lögn, säger premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Det var i maj 2018 som det uppdagades att USA:s inrikessäkerhetsdepartement hade bevis för att någon hade placerat ut avlyssningsutrustning vid Vita huset och andra känsliga platser i Washington D.C.

– Givet rapporterna om att spionutrustning hittats nära Vita huset och andra regeringsbyggnader är jag rädd för att utländska underrättelsetjänster riktar in sig på presidenten och andra tjänstemän, sade demokratiske senatorn Ron Wyden till tidningen The Washington Post då.

Det framgick inte då vem som låg bakom det misstänkta spioneriet, även om spekulationerna var många. Nu har amerikanska säkerhetstjänster och FBI kommit fram till att utrustningen troligtvis tillhör israelisk säkerhetstjänst, uppger tre källor med insyn för Politico.

– Det var ganska självklart att Israel låg bakom det där, säger en av källorna till tidningen.

Utrustningen var så kallade IMSI-fångare, som står för International Mobile Subscriber Identity, och som lurar mobiltelefonerna att koppla upp sig mot ”alternativa” mobilmaster. Därefter kan samtal, sms och data från telefonen sparas ned. Telefonanvändaren måste dock vara ganska nära IMSI-fångaren för att avlyssningen ska fungera. Enligt Politicos uppgiftslämnare var syftet att spionera på president Donald Trump och några av hans högsta rådgivare. Det är dock oklart om avlyssningen lyckades.

Israel förnekar all inblandning i den misstänkta avlyssningen. 

– Anklagelserna är absolut nonsens. Israel bedriver inte spioneri i USA, säger Elad Strohmayer, talesperson på Israels ambassad, till Politico.

– En uppenbar lögn. Det finns sedan länge en överenskommelse, och ett direktiv från Israels regering, att inte bedriva några underrättelseoperationer i USA. Det finns inga undantag från denna linje, säger premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande enligt The Jerusalem Post

Källor uppger också för tidningen att president Donald Trump inte fördömt eller vidtagit några andra åtgärder mot Israel efter att FBI informerat om vad man kommit fram till. 

– Reaktionen var väldigt annorlunda än vad den hade varit i förra administrationen, säger källan som är kritisk till Trumpadministrationens bristande agerade.

Varken Trumpadministrationen eller FBI har ännu velat kommentera uppgifterna om Israels inblandning.

Läs mer:

Tecken på sofistikerad avlyssning vid Vita huset