Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-har-avslojat-tunnlar-fran-libanon/

Världen

Israel har avslöjat tunnlar från Libanon

Israel började bygga en mur längs den tretton mil långa gränsen mot Libanon för två år sedan.
Israel började bygga en mur längs den tretton mil långa gränsen mot Libanon för två år sedan. Foto: Ali Dia/AFP

Israel började på onsdagen förstöra flera tunnlar mellan södra Libanon och israeliska gränssamhällen. Tunnlarna, säger israeliska talesmän, är avsedda för underjordiska attacker och har grävts av Hizbollah-milisen för iranska pengar.

Israel har begärt att FN:s säkerhetsråd sammankallas för att fördöma Iran: ”Tunnlarna är en grov kränkning av vår suveränitet”.

Nathan Shachar
Rätta artikel

I gryningen på tisdagen flyttade Israel fram grävmaskiner och annan tung utrustning intill muren som skiljer den shiitiska byn Kfar Kila från ingenmanslandet mellan Libanon och Israel. Flera explosioner hördes. FN-styrkan UNIFIL, som patrullerar konfliktzonen mellan Israel och Hizbollah, sade i en kommuniké att man ”noga följer utvecklingen och rådde parterna att ”använda de diplomatiska kanalerna” innan de gör något som kan riskera lugnet.

Hizbollah-milisen har i skrivande stund inte reagerat på nyheten att Israel upptäckt och börjat förstöra tunnlarna, sannolikt därför att dess ledning måste konferera med Iran om hur man skall hantera saken. En israelisk överstelöjtnant som deltog i morgonens operation intill Kfar Kila säger till DN:

– Det finns flera tunnlar. Ingen av dem har nått långt nog för att hota något av våra samhällen. Men det kommer att ta tid att förstöra dem. Vi kommer att fortsätta arbeta utmed hela gränsen.

Israel började bygga en mur längs den tretton mil långa gränsen mot Libanon för två år sedan.
Israel började bygga en mur längs den tretton mil långa gränsen mot Libanon för två år sedan. Foto: Ali Dia/AFP

Enligt militärtalesmän har den nu förstörda tunneln mellan Kfar Kila och den lilla israeliska staden Metulla varit under arbete i fyra år. Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har flera gånger på senare år antytt att hans elitstyrka Radwan snart kommer att kunna operera inne i Israel. 

För två år sedan började Israel bygga en sex meter hög betongmur utmed den tretton mil långa gränsen, i syfte att försvåra ett chockanfall från Hizbollah, som permanent håller stora styrkor stridsberedda i de shiitiska byarna närmast gränsen.

Redan för över tio år sedan rapporterade invånare i israeliska gränsbyar ljud av maskiner under jorden. Först tog militären inte detta på allvar. Den är van vid Hamas attacktunnlar mellan Israel och Gaza, som grävs med lätthet i sanden. Att Hizbollah skulle försöka borra tunnlar genom urberget, under berg och dalar, verkade otroligt. Men invånarna utmed gränsen kände sig alltmer otrygga. Shimon Dahan, 29, från Kiryat Shmona, fyra kilometer från gränsen, säger till DN:

– Det är välsignat att de äntligen hittat något. Jag har hört många berätta om konstiga ljud, det är klart att de inte alla kunde inbilla sig!

Shimon Dahan, 29, lever vid gränsen Israel-Libanon.
Shimon Dahan, 29, lever vid gränsen Israel-Libanon. Foto: Nathan Shachar

Premiärminister Benjamin Netanyahus plötsliga resa till Bryssel på tisdagen för överläggningar med USA:s utrikesminister Mike Pompeo har nu fått sin förklaring. Han for för att förvissa sig om amerikanskt stöd under den diplomatiska kampanj Israel nu försöker dra igång mot Iran. 

Netanyahu hoppas att de skärpta amerikanska sanktionerna mot Iran skall tvinga de iranska ledarna att överge några av de projekt Israel fruktar mest – dels utvecklingen av ballistiska missiler, dels moderniseringen av Hizbollahs raketarsenal.

Tidpunkten för denna kris är bekväm för Netanyahu, som gärna ser att den israeliska allmänheten får annat att tänka på än korruptionsmisstankarna mot honom. För Hizbollah är läget mer komplicerat. Shia-milisen, som sedan ett decennium dessutom är Libanons dominerande politiska parti, försöker sedan flera månader förgäves få till stånd en ny regering. Stödet från Iran, vars ekonomi är i kris, har krympt sedan det syriska inbördeskrigets slut.

Hizbollah har mycket litet svängrum när det gäller strategiska beslut. När Hassan Nasrallah 2006 drog milisen in i ett krig med Israel rasade man i Teheran. Hizbollas hade fått sina dyra raketer av Iran för att avskräcka Israel från att attackera Irans atomprogram, inte för några egna äventyr.

Efter kriget 2006 klubbade FN resolution 1701, som stipulerade att endast den libanesiska armén, inte Hizbollah, har rätt att bära vapen i södra Libanon. 

Resolutionen har ignorerats öppet av Hizbollah, vars styrkor, reguljära och reserver, är numerärt jämförbar med Sveriges.