Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel hotar Ryssland

Israels försvarsminister Moshe Yaalon signalerar att landets militär är redo att slå till mot transporter av avancerade ryska vapen till Syrien. Spelet mellan flera aktörer i situationen trappas nu upp.

Detta efter att Ryssland i går insisterat på att skicka luftvärnsrobotar av typen S-300 till regeringssidan, trots internationell kritik.

– Transporterna har inte skett ännu, och jag hoppas att de inte kommer. Om de anländer till Syrien, Gud förbjude det, vet jag vad vi ska göra, sade Yaalon.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov uppgav att man tidigare kommit överens med den syriska regeringen om leverans av luftvärnssystemet S-300 och att det utgör en stabiliserande faktor som kan avskräcka en del ”brushuvuden” från att ge sig in i konflikten. Det verkar syfta på Frankrike och Storbritannien, de enda europeiska länder som för närvarande överväger att beväpna rebellerna i Fria syriska armén (FSA) och som drev igenom EU:s upphävande av vapenembargot mot Syrien, skriver The Guardian.

EU:s ändringar i vapenembargot mot Syrien kommer inför det möte i Genève som Ryssland och USA gemensamt tagit initiativ till. Där hoppas de på direkta förhandlingar mellan oppositionen och regimen. Många bedömare har sett det ändrade vapenembargot som ett sätt att sätta politisk press på president al-Assad, snarare än ett tecken på en stark politisk vilja att skicka vapen.

Det ändrade embargot skickar en signal som har politisk betydelse, enligt Mikael Eriksson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och sanktionsexpert. Historiskt sett har sanktioner kunnat förmå till exempel regeringar att ändra sitt agerande, säger han till TT.

– Det finns många tydliga exempel på det tycker jag. Här tror jag att sanktioner kan fungera som ett ganska bra instrument.

Efter Yaalons utspel har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nu beordrat sin regering att tiga när det gäller Rysslands planer på luftvärnsrobotar till Syrien.

USA kritiserar Moskvas beslut och säger att beväpna den syriska regeringen inte leder närmare den önskade politiska övergången.

Washington välkomnade däremot EU:s beslut att upphäva vapenembargot mot Syrien. UD-talesmannen Patrik Ventrell sade att det var bra eftersom det skickade signaler till Assad-regimen.

Ryssland har uttryckt besk kritik mot EU:s beslut, samtidigt som Kreml fortsatt skicka vapen till den syriska regeringen.

– Ryska utrikesministern talar om en dubbelmoral men jag undrar vem som spelar ett dubbelmoralspel här, säger Mikael Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.