Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel: Iran har lurat er

Kärnprogramavtalet mellan Iran och sex världsmakter bygger på ”iranskt lurendrejeri och självbedrägeri”. Det säger Israels underrättelseminister tidigt på söndagen.

Två av ministrarna i den israeliska regeringen kritiserade i hårda ordalag överenskommelsen mellan landets ärkefiende nummer ett, Iran, och världsmakterna USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Ryssland och Kina.

Underrättelseminister Yuval Stenitz som ansvarar för Israels övervakning av Irans kärnteknikprogram säger att det inte finns några skäl för omvärlden att fira. Avtalet bygger på ”iranskt lurendrejeri och självbedrägeri”, enligt honom.

– Precis som med det misslyckade avtalet med Nordkorea kan det nuvarande avtalet leda till att Iran kommer ännu närmare [atom]bomben säger han.

Även utrikesminister Avigdor Liberman är mycket kritisk till avtalet.

– Det här innebär en ny verklighet [att förhålla sig till] för hela Mellanöstern, inklusive Saudiarabien. Det här är inte bara vårt bekymmer, säger han till Israels radio, enligt Times of Israel.

– De har redan tillräckligt med uran för att tillverka ett par [atom]bomber, säger Avigdor Liberman.

På frågan om överenskommelsen kan leda till en israelisk militärattack mot Iran svarar Liberman att Israel ”måste fatta nya beslut” som en följd av avtalet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu väntas samla regeringen för ett krismöte på söndagen. Han väntas också tala i telefon med USA:s president, Barack Obama, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.