Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel isolerar ledare för palestinska fångars hungerstrejk

Människor som demonstrerar i Gaza till stöd för över tusen palestinska fångar på hungerstrejk. Demonstranterna är utklädda till fångar och soldater.
Människor som demonstrerar i Gaza till stöd för över tusen palestinska fångar på hungerstrejk. Demonstranterna är utklädda till fångar och soldater. Foto: Mahmoud Issa/ZUMA Press/Splash

När hungerstrejken bland över tusen palestinska fångar gick in på sin andra dag valde israeliska myndigheter att förflytta ledande figurer, och sätta hungerstrejkens ledare Marwan Barghouti i isolering, skriver The Guardian.

Under måndagen påbörjade över 1.100 palestinska fångar en hungerstrejk i åtta israeliska fängelser. Bland annat begär de möjlighet att få ha telefoner i fängelse, få besök från sina familjer och bättre vård, som i nuläget måste betalas av fångarna själva.

I en artikel i New York Times inför hungerstrejken förklarade en av ledarna, Marwan Barghouti, att hungerstrejken är ett sista sätt att få uppmärksamhet för de orättvisor som palestinska fångar drabbats av.

”Hungerstrejkande är det fredligaste motståndet som finns. Det drabbar bara de som deltar och deras nära och kära, med hopp om att deras tomma magar och deras uppoffring ska göra att budskapet ekar över deras mörka cellers gränser”, skriver Marwan Barghouti.

Marwan Barghouti, som tidigare var en av ledarna inom Fatah och har haft ett starkt folkligt stöd bland palestinierna, skriver i samma artikel att palestinska fångar fått utstå tortyr, inhuman behandling och medicinsk försummelse i israeliska fängelser. Han är också kritisk mot att Israel byggt de flesta fängelser i Israel snarare än på ockuperad mark, vilket gör att familjebesök blir svårare.

”Man har gjort fundamentala rättigheter som bör garanteras enligt internationell lagstiftning – inklusive vissa som smärtsamt säkrats genom tidigare hungerstrejker – till privilegier som fängelserna kan bestämma om vi ska få eller inte få,” skriver han.

Israeliska myndigheter har reagerat starkt mot artikeln i New York Times, och utrikesdepartementet säger i ett uttalande att de palestinska fångarna som strejkar inte är fängslade av politiska skäl.

”De är dömda terrorister och mördare. De prövades rättsligt och behandlas riktigt enligt internationell lag,” skriver man.

Yisrael Katz, Israels underrättelse- och transportminister twittrade ut att dödsstraff borde vara straffet för terrorister, enligt The Guardian.

”När en föraktlig mördare som Barghouti protesterar i fängelse för förbättrade föhållanden, medan släktingarna till de han mördat fortfarande lider, finns bara en lösning: dödsstraff för terrorister,” skrev han.

När hungerstrejken på tisdagen gick in på sin andra dag valde israeliska myndigheter att förflytta Marwan Barghouti till isolering. Man har också förflyttat andra ledande personer inom strejken till andra fängelser, och har sökt igenom fångars celler för att se till att de inte kan meddela sig med varandra, skriver The Guardian.

Israels säkerhetsminister Gilad Erdan säger i israelisk militärradio att myndigheterna inte kommer att förhandla med fångarna.

– De är terrorister och fängslade mördare som får det de förtjänar, och vi har ingen anledning att förhandla med dem, säger han enligt The Guardian.

Samtidigt får hungerstrejken stöd från palestinska myndigheter. Rami Hamdallah, den palestinska samlingsregeringens premiärministern har gett sitt stöd till strejken. Och Hamas ger sitt stöd till strejken i ett uttalande.

”Vi varnar fängelseväsendet från att utsätta hungerstrejkarna för skada. Alla dröjsmål i att svara på deras krav kommer att göra att situationen i fängelserna exploderar. Alla fångar kommer att enas mot de som skulle kunna skada fångarna och deras värdighet”, skriver Hamas i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.