Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel kallar upp svenska ambassadören efter Palestinabesked

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman. Other: Petros Karadjias/AP

Israel sägs avse att kalla upp den svenska ambassadören efter Sveriges beslut att erkänna Palestina.”Vi kan inte bekräfta något”, säger sändebudet Carl Magnus Nesser till Aftonbladet.

I fredags meddelade nye statsministern Stefan Löfven att Sverige erkänner Palestina som stat. Och det dröjde inte länge innan Israel reagerade.

På lördagskvällen skrev den israeliska tidningen Haaretz USA-korrespondent Chemi Shalev följande på Twitter: 

”Israels utrikesminister Lieberman kommer att kalla upp svenska ambassadören i morgon för att protestera mot Stockholms erkännande av den palestinska staten.”

Sveriges ambassadör i Israel, Carl Magnus Nesser, hade på lördagskvällen ännu inte haft någon direktkontakt med det israeliska utrikesministeriet med anledning av saken.

– Vi har sett det här i media, men kan inte bekräfta något. Ambassaden har varit stängd i dag, liksom israeliska myndigheter. Det är sabbat och dessutom Jom Kippur, den största helgen i Israel, säger Carl Magnus Nesser till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi lär få reda på detta i morgon (läs söndag).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.