Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-kastar-ut-observatorsstyrka-fran-vastbanken-efter-20-ar-de-tar-palestiniernas-parti/

Världen

Israel kastar ut observatörsstyrka från Västbanken efter 20 år - ”de tar palestiniernas parti”

Bild 1 av 3 Benjamin Netanyahu
Foto: ABIR SULTAN
Bild 2 av 3 Gränspostering i Hebron.
Foto: Lena M Fredriksson
Bild 3 av 3 Israeliska bosättare i Hebron firar högtiden Purim.
Foto: Tsafrir Abayov

JERUSALEM. Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu har kastat ut en internationell observatörsstyrka från Hebron på Västbanken eftersom ”de motarbetar Israel”.

Styrkan har funnits på plats i över 20 år. USA stoppade tidigare i veckan ett fördömande av Israels beslut i FN:s säkerhetsråd.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Tiph, en förkortning av Tillfälliga internationella närvaron i Hebron, brukar ibland kallas för ”den sista spillran av Osloavtalet”. Avtalet från 1993, undertecknat i Vita husets trädgård men framförhandlat i Oslo, tände hoppet om en palestinsk och en israelisk stat i fredlig samexistens.

Sedan dess har Israels politiska högerkantring liksom splittringen och försvagningen inom de palestinska leden bidragit till att fredsutsikterna mörknat. 

Men 1994 kunde palestinska PLO och Israel åstadkomma gemensamma uppgörelser, trots att våldseruptioner regelbundet inträffade på bägge sidor. 

I samband med den judiska purimhögtiden i februari 1994 tog bosättaren Baruch Goldstein sig in i en moské i Hebron på Västbanken. Bosättaren Goldstein, beväpnad med en M16-karbin, sköt ihjäl 29 moskébesökare och skadade ytterligare ett 150-tal. 

Hebron, en av världens äldsta ännu existerande städer och av FN förklarat som världsarv, är en helig plats för muslimer, judar och kristna. Moskén där Goldstein genomförde massmordet kallas Makpela eller Ibrahimmoskén och är den helgedom som delas av judar och muslimer, där bibelns och koranens Abraham (Ibrahim på arabiska) ligger begravd enligt legenden. 

Efter moskémassakern enades Israel och PLO om att säkerheten för palestinierna i Hebron behövde förstärkas. 

Moskén i Hebron kallas Makpela eller Ibrahimmoskén och är den helgedom som delas av judar och muslimer, där bibelns och koranens Abraham (Ibrahim på arabiska) ligger begravd enligt legenden. Foto: Bernat Armangue

Därför bildades Tiph (efter engelskans Temporary International Presence in Hebron) med uppdrag att övervaka villkoren i Osloavtalet och dokumentera övergrepp mot mänskliga rättigheter. I sin nuvarande form har styrkan funnits sedan 1998.

Tiph-styrkan har alltid haft stark skandinavisk prägel. Fram till månadsskiftet januari/februari i år bestod den av 64 obeväpnade observatörer, varav 13 från Sverige. Övriga kommer från Norge, Italien, Schweiz och Turkiet. Dessa länder finansierar också uppdraget, som nu leds av den norske polismannen Einar Aas.

Men sedan en dryg vecka har observatörerna inte längre någon rätt att verka i Hebron. Hittills har styrkans mandat rutinmässigt förnyats var sjätte månad. Den 31 januari skulle en ny förlängning ha beslutats. Men denna gång blev det blankt nej från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Vi tänker inte tillåta närvaro av en internationell organisation som motarbetar oss, sade premiärministern.

Netanyahu gick inte närmare in på hur Tiph skulle lagt hinder i vägen för Israel. Men den senaste tiden har representanter för observatörsstyrkan varit inblandade i ett par uppmärksammade konflikter som israeliska medier rapporterat om.

En incident inträffade i somras, då en schweizisk observatör örfilade en tioårig bosättarpojke i samband med ett tumult vid en patrullering. Händelsen mobilfilmades och schweizaren fick avbryta sitt uppdrag i Hebron. 

Den andra händelsen, som fastnade på en övervakningskamera, visar hur en Tiph-anställd iklädd organisationens uniform punkterar däcken på en personbil som tillhör en bosättare. Sabotaget utfördes sommaren 2017.

Många palestinier har betraktat Tiph som en tandlös organisation, på grund av dess begränsande mandat. De får inte ingripa, bara rapportera. Men observatörerna har ändå delvis varit en nagel i ögat på de israeliska ockupationsstyrkorna.

I december förra året publicerade den liberala israeliska dagstidningen Haaretz en hemlig rapport som Tiph låg bakom och som är mycket kritisk till utvecklingen i Hebron. Rapporten är en summering av organisationens tjugoåriga närvaro i Hebron och beskriver en rad brott mot internationell lag som den israeliska krigsmakten gjort sig skyldig till, liksom trakasserier mot den palestinska befolkningen av radikala bosättare. 

– Med (USA:s president) Donald Trump i ryggen känner Benjamin Netanyahu att han kan göra som han vill. Ingen straffar honom för att han river upp det internationella avtal som garanterar närvaron av Tiph i Hebron. Och kritiken från FN och EU-länderna har varit väldigt försiktig och mild, säger den palestinske journalisten och statsvetaren Muhammad Shehada till DN.

I torsdags blockerade USA ett uttalande från FN:s säkerhetsråd som var kritiskt mot Israels beslut att inte förlänga mandatet för Tiph.

Hemsidan för Tiph ligger nere. DN har försökt få kontakt med någon av svenskarna i observatörsstyrkan i Hebron, men alla presskontakter hänvisas till chefen Einar Aas som inte besvarat upprepade påringningar och meddelanden.