Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Israel: Nytt EU-direktiv en jordbävning

Foto: Scanpix

Ett nytt EU-direktiv har fått Israel att se rött. Det innehåller en klausul som säger att alla framtida avtal mellan EU och Israel inte gäller på ockuperade Västbanken eller i östra Jerusalem, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

EU:s 28 medlemsstater har skrivit på ett bindande avtal som börjar gälla på fredag. Avtalet förbjuder finansiering, samarbete, tilldelning av stipendier, forskningsfonder eller utdelandet av priser till någon som bor på Västbanken eller i östra Jerusalem – som båda tillhör ockuperade områden, enligt EU.

I praktiken innebär detta att alla kommande samarbeten och kontrakt mellan EU-länderna och Israel ska innehålla en klausul som säger att de nämnda områdena inte tillhör staten Israel – och att avtalen därför inte gäller där. Detta kan innebära stora problem i handeln mellan EU och Israel, särskilt nu sedan det står klart att Israel har gjort stora olje- och gasfyndigheter. En anonym regeringstjänsteman beskriver situationen som ”en jordbävning”.

– Detta är första gången som EU kommer med ett tydligt direktiv, sade regeringstjänstemannen i ett uttalande.

Det nya direktivet förbjuder EU-länderna att bedriva handel med Israel förbi gränsen som gällde innan sexdagarskriget 1967, den så kallade Gröna linjen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesminister Zeev Elkin har försökt förhindra det nya direktivet utan resultat och för närvarande är kommande handelsprojekt i farozonen.

– Vi måste bestämma oss för vad vi ska göra hädanefter. Vi är inte redo att skriva under denna klausul, men resultatet kan i så fall bli ett stopp i allt samarbete som rör ekonomi, vetenskap, kultur, idrott och utbildning. Detta kan leda till att Israel skadas allvarligt, lät det i ett annat uttalande från en regeringstjänsteman.  

De nya reglerna utarbetades av EU:s utrikesministrar i december förra året. I reglerna står det att ”alla avtal mellan staten Israel och EU uttryckligen måste ange att de inte är tillämpliga på de områden som ockuperades av Israel 1967”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.