Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Israel och Pakistan i USA-debatt

Israel, Pakistan och gästarbetare stod i fokus när Republikanernas presidentkandidater i USA i en ny tv-debatt pratade utrikespolitik.

Mitt Romney lovade att göra avsteg från traditionen att presidentens första utlandsresa ska går till Kanada eller Mexiko.

– Om jag blir Förenta staternas president går min första resa till Israel, för att visa världen att vi bryr oss om det landet och den regionen, sade Romney i CNN:s debatt mellan de åtta kandidaterna under natten till onsdagen svensk tid.

USA:s stöd till Pakistan var ett av huvudämnena.

Inte ett enda öre ska gå till Pakistan, eftersom landet inte kan litas på, tyckte Rick Perry. Naivt, kontrade Michele Bachmann och varnade för konsekvenserna medan Romney menade att pengarna behövs för att "föra in Pakistan i 2000-talet — eller ens 1900-talet, för den delen".

Nye opinionsledaren Newt Gingrich talade i sin tur för att låta miljontals papperslösa migranter stanna i USA.

– Om man har varit här i 25 år och har tre barn och två barnbarn och betalar skatt och följer lagen och går i den lokala kyrkan så tycker jag inte att man ska separeras från sin familj, ryckas upp med våld och sparkas ut, sade Gingrich — som efter debatten fick hård kritik av Bachmann.

– Han vill legalisera elva miljoner illegala utlänningar i USA, sade hon till CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.