Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-overvager-att-portforbjuda-israel-kritiska-demokrater/

Världen

Israel portförbjuder Israel-kritiska demokrater

Donald trump vill att kongressledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib hindras från att besöka de Israel-ockuperade områdena i östra Jerusalem och på Västbanken. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vek sig på torsdagen för pressen från USA:s president Donald Trump och satte stopp för kongressledamöterna Ilhan Omars och Rashida Tlaibs besök på de ockuperade områdena. Netanyahu, som först lovat släppa in de bägge Israel-kritikerna, fattade beslutet efter ett skarpt Twitter-meddelande från sin gynnare i Vita huset.

Omar och Tlaib skulle ha anlänt på lördag, besökt Jerusalems heliga platser och tagits emot av den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Israels plan var att inte lägga hinder i vägen för de bägge Israel-kritikernas besök, trots att israelisk lag gör det möjligt att neka anhängare av bojkottrörelsen BDS inresevisum. Men det är alltså inte för sitt stöd åt BDS som Omar och Tlaib vägras inresa, utan därför att Donald Trump de senaste dagarna agerat för att omintetgöra besöket. Netanyahu, som står i stor tacksamhetsskuld till Trump för en rad geopolitiska ”presenter”, våndades ändå över beslutet, som oundvikligen komplicerar Israels relationer till det Demokratiska partiet.

När Netanyahu dröjde med beskedet tog Trump saken i egna händer och twittrade sitt missnöje: ”Det vore att visa stor svaghet om Israel lät dem komma”, skrev Trump, och fortsatte: ”De hatar Israel och hela det judiska folket och det finns inget sätt att få dem att ändra uppfattning”. Tjugo minuter senare kom budet från UD i Jerusalem – besöket blir inte av.

Ett sjuttiotal amerikanska kongressledamöter befinner sig just nu i Israel, inklusive de bägge partiernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy (R) och Steny Hoyer (D). I ett uttalande jämförde McCarthy Omars och Tlaibs stöd åt BDS med europeiska antisemiters agerande på 1930-talet.

Också i Israel går debattens vågor höga i frågan. Under de senaste årens exceptionellt intima relationer mellan Donald Trump och Netanyahu har experter här anklagat premiärministern för att lägga alla Israels ägg i den republikanska korgen. Om Israel nekar demokratiska kongresspersoner tillträde, och partiet återtar makten i USA i nästa val, så kommer det knappast att gynna Israel.

Länge var Demokraterna USA:s entusiastiska proisraeliska parti och republikanerna de mer reserverade. Men på senare år har detta svängt, och republikanska väljare har en betydligt mer välvillig inställning till den israeliska nationalistregeringen. Bland de demokratiska presidentkandidaterna finns flera verkligt skarpa kritiker av ockupationen.

Enskilda organisationer med ultranationalistisk agenda i Israel har krävt att Omar och Tlaib portförbjuds. Netanyahu befinner sig mitt i en valkampanj där han tävlar om väljarnas gunst med flera extrema nationalistpartier. Pressen därifrån, jämte den från Vita huset, avgjorde saken.