Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel planerar att bygga stängsel runt hela landet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker byggplatsen vid gränsen mot Jordanien.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker byggplatsen vid gränsen mot Jordanien. Foto: Marc Israel Sellem/AFP

Israel planerar att bygga ett säkerhetsstängsel runt hela landet, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på tisdagen.

Netanyahu besökte under tisdagen gränsen mot Jordanien där ett stängselbygge redan pågår.

– Israel förbereder ett flerårigt projekt för att bygga ett säkerhetsstängsel runt hela landet. Det behövs för att försvara oss själva i Mellanöstern som det ser ut i dag och som det förväntas vara framöver , sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt flera israeliska medier.

Han sade att det finns planer på att fylla hålen i de säkerhetsstängsel som redan finns i Judeen och Samarien, som området kallas i Israel.

Benjamin Netanyahu fick frågor om vad Israel skulle komma att göra om det byggdes tunnlar under de kommande stängslen.

– Vi gör saker som jag inte vill tala om här, svarade Netanyahu, och lade till att fördelen med att bygga stängsel längs gränserna mot Jordanien och Egypten är att det inte är några byggnader i närheten som kan användas för att gömma tunnelnedgångar.

Planerna på ett utbyggt stängsel runt hela Isarel möter kritik inifrån regeringen. Naftali Bennett, utbildningsminister och ledare för det religiösa högerpartiet Judiskt hem, kommenterade på kvällen Netanyahus utspel:

– Om hela grunden för vår existens är att leva i ett skyddsrum finns det bättre och säkrare platser än staten Israel, sade Bennett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.