Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-portar-wallstrom-och-kallar-upp-ambassadoren/

VÄRLDEN

Israel portar Wallström och kallar upp ambassadören

Israels regering portar utrikesminister Margot Wallström från att besöka landet. Det uppger en talesperson för israeliska UD. Jerusalem anklagar Sverige för att stödja terrorism. På kvällen kallades Sveriges ambassadör i Israel upp till israeliska UD för att också ta emot en formell protest.

Tidigare kom uppgifter om att inreseförbudet skulle gälla alla svenska ministrar, men det gäller alltså bara den svenska utrikesministern.

– Det gäller bara Margot Wallström, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till TT.

På kvällen kallades Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser upp till israeliska UD för att motta en protest, enligt uppgifter i Israel. UD bekräftade på onsdagskvällen att ambassadören varit uppe på det israeliska utrikesdepartementet.

– Han har varit där, men vi går inte in på vad som sagts, sade Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström till DN strax före 21 på kvällen.

Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely uppgav under ett möte på onsdagen, refererat i bland annat tidningen Times of Israel, att ”Israel stänger sina dörrar för officiella besök från Sverige”.

– Sverige kan glömma att spela en roll i eventuella fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier, säger Dori Gold, kabinettssekreterare på israeliska UD.

Orsaken till Israels agerande är de uttalanden den svenska utrikesministern gjort, där hon efterlyser en grundlig undersökning av Israels metoder för att stoppa den senaste tidens palestinska knivattacker i landet.

Margot Wallström har förmedlat misstankar om att Israel använt sig av så kallat utomrättsligt dödande, något som människorättsorganisationer hävdar och även FN misstänker.

Hennes förslag har väckt vrede i Jerusalem. Den israeliska regeringen anklagar Sverige för att stötta terrorism.

– När Margot Wallström förnekar Israels rätt att försvara sig mot terror så stöder hon terrorn, säger kabinettssekreterare Dori Gold.

Utrikesminister Wallström skriver i ett uttalande till DN:

”Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar. EU:s höge representant för utrikesfrågor framhöll redan i oktober vikten av att omständigheterna kring palestinska dödsfall till följd av ingripanden från israeliska säkerhetsstyrkor noga utreds.”

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö säger att UD nu kommer att arbeta vidare genom ”gängse diplomatiska kontakter”.

Kan man säga att Sverige har svarat på Israels hårda agerande på ett ganska milt sätt?

– Det vill vi inte gradera. Situationen är speciell men vi står för varje ord som utrikesministern sa i sitt tal, där finns inga oklarheter, säger Wirkensjö.

Han säger också att den svenska regeringen inte vidtagit några diplomatiska motåtgärder mot Israel under onsdagen. Han vill inte svara på om utrikesdepartementet förbereder en protest mot Israels agerande, eller om man överväger att kalla upp Israels ambassadör till UD för samtal.

– Det är något som vi aldrig säger något om i förväg. Om vi gör något är det något vi berättar om då, säger Erik Wirkensjö.

Tzipi Hotovelys ord om att ”stänga sina portar för officiella besök från Sverige” yttrades under ett möte med blivande israeliska diplomater.

Hotovely sade att Wallströms syn på terrorismen är en uppmuntran för IS och andra terrorister som härjar i Europa.

Wallströms ord, eller snarare tolkningar av hennes ord, dominerade israeliska nyhetsmedier på onsdagen. Flera mer eller mindre initierade experter skildrade Sverige i drastiska ordalag, som ett land som lagt sig platt för araber och islamism.

Israels förre Sverigeambassadör Zvi Mazel lade ut texten om de svenska socialdemokraternas aversion mot Israel under Olof Palme och Sten Andersson – utan att nämna att förbindelserna faktiskt normaliserades av Göran Persson 1999.

Premiärminister Benjamin Netanyahu är formellt utrikesminister men Hotovely, från Likudpartiets mest militanta nationalistflygel, basar över UD:s löpande arbete.

Yrkesdiplomaterna är måttligt roade av hennes utspel.

Vad beträffar Wallströms anklagelser mot Israel är det sant att många knivattacker slutar med gärningsmannens död. Men det finns inga stående order att skjuta för att döda och av allt att döma heller inget förbud att göra det. Många knivterrorister har överlevt, men flera palestinier som misstagits för knivmän har dödats av misstag.

Det är inte första gången som Israel reagerar starkt på Margot Wallström. Den 6 december förra året fördömde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Wallströms uttalande om våldet mellan Israel och Palestina.

I mitten av november kallade Israel upp Sveriges ambassadör sedan Israel tolkat ett annat uttalande från Wallström som att hon kopplade samman konflikten mellan Israel och Palestina med terrordåden i Paris.