Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Israel redo för 30-dagars krig mot Iran”

Matan Vilnai, Israels avgående minister för inre säkerhet. Ambassadörsposten vid Israels diplomatiska beskickning i Peking väntar.
Matan Vilnai, Israels avgående minister för inre säkerhet. Ambassadörsposten vid Israels diplomatiska beskickning i Peking väntar. Foto: David Silverman / AFP
Israel är redo för ett 30 dagar långt krig mot Iran om ett sådant beslut skulle fattas, meddelar landets avgående minister för inre säkerhet, Matan Vilnai.

Israel är berett att ta konsekvenserna, men måste noga överväga dem och handla i samförstånd med USA, säger Vilnai i en intervju med tidningen Maariv.

Vilnai beskriver ett scenario där kriget förs på flera fronter och där Israel får räkna med iranska raketattacker i vilka runt 500 israeler lär komma att dödas.

– Det är inte läge för hysteri. Israels hemmafront står beredd som aldrig förr, säger Matan Vilnai i intervjun.

USA:s försvarsminister Leon Panetta gjorde i ett uttalande på tisdagen klart att Washington inte har uppfattningen att Israel tagit beslut om att anfalla Iran.

– Jag vill inte dras in i debatten, men USA är vår främsta vän och vi kommer alltid att koordinera denna typ av aktioner med Washington, säger Vilnai.

Israel misstänker att Iran försöker framställa kärnvapen, men enligt Iran har landets kärnenergiprogram endast fredliga syften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.