Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Israel tänker inte retirera till ”oförsvarbara gränser”

Israels regering reagerade snabbt på president Obamas nya programförklaring för fred i Mellanöstern. Den amerikanske presidenten sade bland annat att den israeliska ockupationen av palestinska områden inte kan få fortsätta – en syn som Israel och dess premiärminister Netanyahu inte delar.

”En palestinsk stats livsduglighet kan inte tillkomma på bekostnad av den enda judiska staten”, skriver den israeliska regeringen i ett uttalande som lades ut på deras hemsida kort efter president Obamas tal.

I uttalandet från den israeliska regeringen står också att ”premiärminister Netanyahu förväntar sig att president Obama upprepar USA:s löften till Israel från 2004.” Den passusen syftar på ett brev från den amerikanska regeringen där Israel utlovades att få behålla vissa bosättningar på ockuperad mark, i utbyte mot fred med palestinierna.

 President Obama sade i sitt tal på torsdagen bland annat:

En fred måste inbegripa två stater, en israelisk och en palestinsk. Basen för förhandlingarna är klar: Permanenta gränser till Israel och Palestina som utgörs av 1967 års gränser.

Enligt den israeliske premiärministern innefattar Washingtons löften från 2004 att Israel inte skulle behöva dra sig tillbaka till gränserna som rådde innan sexdagarskriget 1967. De gränserna är enligt Netanyahus regering ”oförsvarbara och skulle lämna stora delar av Israels befolkning i Judeen och Samaria bortom de gränserna.”

Palestiniernas ledare Mahmud Abbas efterlyste ett brådskande möte efter Obamas tal. Han var också tacksam över att Obama åter ville väcka samtalen om framtiden till liv. Förhandlaren Saeb Erakat sade att palestinierna vill att "Israel ger freden den chans den förtjänar".

Terrorstämplade Hamas, som nyligen slöt borgfred med rivalen al-Fatah, hoppas på "konkreta åtgärder, inte slogans" från Obama.

Som för att markera Israels hållning ytterligare godkände ett israeliskt regeringsutskott på torsdagen planen att bygga 1 500 bostäder för bosättare i östra Jerusalem.

Benjamin Netanyahu ska på fredagen träffa Barack Obama i Washington. Mötet är sedan tidigare planerat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.