Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel tänker stoppa Gazafartyg

Israeliska utrikesdepartementet sade på måndagen att pro-palestinska aktivisters försök att bryta Israels flottblockad av Gazaremsan kommer att stoppas.

Den internationella gruppen Free Gaza Movement planerar att sända tre lastfartyg och fem passagerarfartyg till Gaza från Irland, Grekland och Turkiet. Avsikten är bland annat att förse det isolerade Gazaområdet med förnödenheter men också att aktivister ska ta sig in där.

– Detta är en provokation och brott mot israelisk lag, sade Naor Gilan vid israeliska UD till ambassadörerna från Sverige, Grekland, Irland och Turkiet — de länder varifrån aktivisterna kommer enligt Israel.

Israel upprätthåller en strikt blockad av Gazaremsan sedan islamiströrelsen Hamas tog makten där 2007.

– Vi tänker inte låta oss stoppas av vapenmakt i den meningen att vi förutsätter att alla stater i området respekterar folkrättens principer om fri färd på de fria haven. Vi utgör inget hot mot Israel, säger Mattias Gardell, professor i religionshistoria och talesperson för organisationen Ship to Gaza Sverige, som ingår i aktionen.

Men nu har ju Israel sagt att de tänker stoppa er?

– Vi förutsätter att de kommer att tänka om. Vi får väl helt enkelt förhandla med Israel.

Gardell säger att aktionen är fullständigt fredlig. Fartygen i flottan är lastade med cement, avsaltningsanläggningar, elgeneratorer, undervisningsmaterial, läkemedel och monteringsfärdiga bostads- och skolhus och lasten är kontrollerad av internationellt erkända inspektörer enligt Gardell.

Fartyget ”Sofia”, inköpt av de svenska och grekiska avdelningarna av Ship to Gaza, finns nu i Grekland och flottans övriga fartyg i andra delar av östra Medelhavet. Enligt planerna ska de snart samlas på internationellt vatten för avfärd till Gaza.

Författaren och regissören Henning Mankell samt Miljöpartiets riksdagsledamot Mehmet Kaplan uppges vara bland dem som ska finnas ombord på ”Sofia”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.