Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel tillåter ”civila” Gazavaror

Israel har beslutat att släppa in vad som beskrivs som ”civila varor” till det blockerade Gaza.

Beskedet kom efter ett sammanträde med det så kallade säkerhetskabinettet, regeringens inre krets. Det var inte klart exakt hur regeringen definierar civila varor. Klart är att Israel anser sig ha tolkningsföreträde.

– Från och med i dag är det grönt ljus för alla varor till Gaza utom för militär materiel och sådant som kan stärka (den terrorstämplade rörelsen) Hamas militärmaskin, sade en regeringstalesman och påpekade att premiärminister Benjamin Netanyahu under söndagen också överlade med den så kallade Mellanösternkvartettens utsände Tony Blair.

Vita huset uttryckte senare sitt fasta stöd för det israeliska beslutet att mildra blockaden. Även Tony Blair kommenterade beslutet.

– Rent praktiskt borde detta ändra varuflödet till Gaza radikalt, sade Blair.

Israel har också lovat att snarast offentliggöra en lista med varor som inte får föras in och mildra förbudet för byggnadsmaterial, som enligt Israel kan användas av Hamas för militära ändamål. Men sådan material ska endast gå till projekt som godkänts av Palestinska myndigheten på Västbanken och bara om det sker under internationell kontroll.

Samtidigt ska Israel se över möjligheten att öppna fler gränsövergångar om det är säkerhetsmässigt motiverat och anpassa reglerna för att människor får ta sig in och ut ur Gazaremsan om det finns humanitära eller medicinska skäl.

Under dagen meddelade Vita huset dessutom att Netanyahu är inbjuden till överläggningar med president Barack Obama den 6 juli.

Omvärldens press på Israel att mildra blockaden eller helst att häva den helt och hållet har varit mycket bestämd och entydig. Den väntande mildringen har på förhand betecknats som ett steg i rätt riktning men otillräcklig för att lösa Gazainvånarnas problem.

På söndagen kom också ovanligt skarp kritik från Tyskland för den fortsatta blockadens verkningar.

Kritiken kommer sedan landets utvecklingsminister Birk Niebel hindrats från att besöka Gaza.

– Ett mycket stort utrikespolitiskt misstag. Jag är bedrövad över att Israel gör det så svårt för en av dess mest lojala vänner att förstå dess aktioner, kommenterade Niebel.

Även utrikesminister Guido Westerwelle ”beklagade” behandlingen av Niebel och betonade att Tyskland men även hela EU vill att blockaden hävs helt.

Tyskland ses som Israels närmaste allierade efter USA, men tyska ledare har yttrat skarp kritik efter det israeliska ingripandet mot Frihetsflottan och dödsskjutningar på ett av fartygen för några veckor sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.