Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-utvisar-barn-som-ar-fodda-i-landet/

Världen

Israel utvisar barn som är födda i landet

Barn håller upp skyltar med texten ”Vi har inget annat land” under en protest i Tel Aviv. Foto: Gil Cohen-Magen/AFP

Flera dussin barn som är födda i Israel står i begrepp att utvisas från Israel de kommande veckorna. Flera av dem har fängslats och hålls i förvar på Ben Gurion-flygplatsens häkte i väntan på deportationen.

Kan personer födda och uppvuxna i Israel utvisas under samma lagar som används mot illegala invandrare? Ja det kan de, enligt flera färska domstolsbeslut.

Äldrevårdaren Rosemarie Perez och hennes 13-årige son Rohan greps under en av migrationspolisens razzior i Tel Aviv häromdagen. Modern har arbetat i Israel i 20 år och sonen har levat här i hela sitt liv, men ingen av dem har uppehållstillstånd. På måndagen sattes de på ett flygplan men deportationen avbröts, enligt vissa uppgifter efter att piloten vägrat samarbeta. 

Flera av de deportationshotade har redan lämnat landet godvilligt, men de allra flesta lovar sätta sig till motvärn. De har fått stöd från många håll. Yehoshua Sobol, berömd dramatiker, sade på måndagen:

– Israel är de här ungdomarnas hela värld, många av dem talar inget annat språk än vårt. Vi tar hit unga filippinskor för att vi behöver dem till äldrevården, men vi kräver av dem att de inte skall föda några barn, som om de vore jungfrur i ett tempel. Detta är en stor grymhet.

Högsta Domstolens förra president Dorit Beinish försvarade domstolarna:

– Som lagarna ser ut kan de inte göra annat än ge klartecken. Det är politikerna som måste ändra dessa omänskliga lagar. Dessa barn är inga främlingar, det här är deras hem. Om deras mödrar slarvat med sina papper är det inte deras fel.

Varje år anländer mellan 5.000 och 10.000 kvinnor från Filippinerna för att vårda äldre israeler i deras hem. Ett mindre antal från Nepal och Uzbekistan arbetar på samma villkor. 55.000 arbetar lagligt i israeliska hem. Deras visum gäller i fem år, och kan förnyas så länge de är kvar inom vården eller utför privat hushållsarbete. Drygt 10.000 har stannat i landet efter att deras arbetsvisum löpt ut, och riskerar därmed att tvingas ur landet.

Innan de får sina arbetsvisum skriver de berörda under ett avtal, där de accepterar att eventuella barn som föds under vistelsen inte är berättigade till israeliskt medborgarskap.