Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Över 50 palestinier döda vid protester i Gaza

00:58. Gazas största sjukhus har tvingats anstränga sina resurser till det yttersta för att klara anstormningen av skadade patienter i samband med protesterna inför ”Nakba”-dagen.

Kraftiga palestinska protester i Gaza möts med våld av israelisk militär i samband med uppmärksammandet av Israels 70-årsdag – då USA också ska inviga sin kontroversiella ambassad i Jerusalem.  

Närmare 60 palestinier uppges ha dödats och tusentals skadats vid gränsen under måndagen. 

Dödstalen har ökat gradvis under måndagen och uppgår nu till 58, enligt uppgifter från Hamasregeringens hälsodepartement till Haaretz, Al-Jazeera och Jerusalem Post att minst ett 40-tal har dött. Israels försvarsmakt, IDF, uppger antalet dödade militanta aktivister till tre. Antalet skadade ska vara över 2.200 personer som bland annat träffats av skarpa skott och tårgas mot demonstranterna som uppskattas ha ökat till 40.000 personer. Haaretz uppger att över 770 personer har skadats i samband med beskjutning. 

Strax innan klockan 17, svensk tid, rapporterar Jerusalem Post att 14 demonstranter också har gripits i närheten av den adress där den nya amerikanska ambassaden öppnar. Bland annat hör en medarbetare till en knessetledamot till de gripna. 

Donald Trump kallar dagen fantastisk på Twitter, med hänvisning till öppnandet av USA:s ambassad i Jerusalem och premiärminister Benjamin Netanyahu svarar instämmande. Totalt uppgår antalet döda till över 100 sedan protesterna började den 30 mars och den internationella kritiken har börjat med fördömande från grannlandet Egypten och från Turkiet som anklagar USA för att ha uppmuntrat IDF till ”massakern”.

 

”Ni deltar i våldsamma oroligheter. Hamas utnyttjar er för att genomföra terrordåd. IDF är beredda på alla tänkbara scenarier. Håll er borta från stängslet och försök inte skada det”, står det på flygbladen. På andra sidan har IDF tryckt överstrukna bilder av en bomb, kastade stenar, en molotovcocktail, en pistol och en sprängladdning.

Läs mer: Flytt och firande svår balansgång för israelerna

Tusentals palestinier har samlats vid gränsstängslet till Israel, många demonstranter har skadats och dödats under måndagen. Kamal Abu Nasser träffades av en tårgasgranat.
Tusentals palestinier har samlats vid gränsstängslet till Israel, många demonstranter har skadats och dödats under måndagen. Kamal Abu Nasser träffades av en tårgasgranat. Foto: Paul Hansen

Israels 70-årsdag innebär förhöjd beredskap för protester. Just i år sammanfaller bemärkelsedagen med kulmen på den årliga sex veckor långa manifestationen mot Israel, närmare bestämt den palestinska flyktingkatastrofen ”nakba” som inträffade i samband med statsbildningen 1948. Hamas har sagt att protesterna kommer att fortsätta även efteråt.

Enligt al-Jazira har närmare 10.500 personer skadats under den tid protesterna har pågått. 

På måndagen invigs också den ambassad som USA flyttat från Tel Aviv till Jerusalem. och de festligheterna påbörjades redan på söndagen. När president Donald Trump meddelade sitt beslut i december väckte det internationell kritik – många länder, inklusive EU och tidigare USA, anser att ingen ambassad bör flytta innan frågan om östra Jerusalems status är klar.

Läs mer: Abbas avfärdar USA som ”ohederlig fredsmäklare”

Mycket få västländers diplomater närvarade på den mottagning som premiärminister Benjamin Netanyahu arrangerade under gårdagskvällen. Från Europa kommer delegater från bland annat Rumänien och Tjeckien som själva aviserat eventuella planer på flyttandet av sina ambassader, liksom exempelvis Guatemala och Honduras.

Läs mer: Stor FN-majoritet mot USA:s beslut om Jerusalem

”Trump make Israel great again”, lyder budskapet på affischer som satts upp i Jerusalem och staden har dekorerats med blomarrangemang i form av USA:s flagga. Trump själv närvarar inte, men väl hans svärson Jared Kushner och dottern Ivanka Trump samt finansminister Steve Mnuchin och ett antal av kongressens Israelvänligaste ledamöter. Ambassadör David Friedman tackade Trump och presidenten fick långa stående ovationer.

Demonstranterna bränner däck i närheten av gränsen på måndagen.
Demonstranterna bränner däck i närheten av gränsen på måndagen. Foto: Mahmud Hams/AFP

Årets palestinska manifestation har varit i särklass den blodigaste med 45 dödade personer sedan första dagen den 30 mars, enligt palestinska sjukvården. Jämte flygbladen uppges planen också ha skjutit tårgas mot de tillfälliga tältlägren som palestinier upprättat på flera håll längs gränsen.

Rök från brinnande däck blandar sig med tårgas på Gazagränsen.
Rök från brinnande däck blandar sig med tårgas på Gazagränsen. Foto: Mohammed Abed/AFP

En rad internationella röster har, liksom den israeliska oppositionen, kritiserat Israel för övervåld mot demonstranterna, men en enad regering har hyllat militären för att ändamålsenligt ha skyddat landet. Inför tisdagen har IDF förstärkt sin närvaro både i Västbanken och vid Gazagränsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.