Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Israel: Vi ska göra allt för att stoppa Iran i Syrien

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.
Israels utrikesminister Avigdor Lieberman. Other: Thomas Coex/AFP

Israels utrikesminister Avigdor Liberman gick på onsdagen till hårt angrepp mot Irans militära insatser i Syrien.

– Israel kommer att göra allt för att förhindra Iran från att få ett fotfäste i Syrien, sa Liberman.

Spänningarna mellan Israel och Iran är djupa och blev tydliga i lördags sedan en iransk drönare skjutits ned när den passerade över Israel. 

Israel svarade med att slå ut den bas från vilken drönaren skjutits upp. Ett av de israeliska planen sköts ned.

– Iran har förklarat krig mot oss sedan länge. De högsta makthavarna i Teheran vill utplåna sionisterna, de döljer inte det faktum att de vill utplåna staten Israel från jordens yta, sa Liberman i samband med en konferens i Tel Aviv på onsdagen enligt Jerusalem Post.

Liberman beskrev situationen mellan länderna som ”ett dagligt krig” och att kriget nu har flyttat in i Syrien.

– Iran investerar miljarder dollar i massförstörelsevapen och försöker nu etablera sig i Syrien.

Också USA har kritiserat Iran för att ”destabilisera” situationen i Syrien. 

– Vi är mycket oroade över den senaste händelsen mellan Israel och Iran i Syrien. Och jag tycker att detta illustrerar hur Irans närvaro i Syrien enbart destabiliserar regionen, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Något Iran, som stöder al-Assads regim, förnekar. I en artikel på den statligt kontrollerade tevens sajt på onsdagen anklagar Iran istället USA för samma sak.

”Många undrar vem som egentligen destabiliserar Syrien. Är det Iran, ett land som har gjort allt som står i dess makt för att skydda Syriens legitima regering, eller är det USA, som sedan krigets början i mars 2011 har beskrivit den kraftigt beväpnade milisen och de som deserterat från armén som ’den moderata oppositionen’.”

”Washington kan inte dölja sin ilska mot Iran och Ryssland för att dessa blivit Syrien befriare”, skriver Press TV.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.