Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israel visar hittills okänt brev av nazisten Eichmann

Foto: AP

Israels president offentliggör i dag, på Förintelsens minnesdag, hittills okända dokument. Bland dokumenten finns ett handskrivet brev som Adolf Eichmann, nazisten som organiserade deportationen av judar till dödslägren, skrev i fängelset bara några dagar innan dödsdomen mot honom verkställdes.

Eichmann är en av de mest omskrivna nazisterna, och processen mot honom i Jerusalem 1961, där han dömdes till döden, har kallats för ”århundradets rättegång”.

I dag, på Förintelsens minnesdag, publicerar Israels president Reuven Rivlin ett hittills okänt och handskrivet brev som Eichmann skrev till den dåvarande israeliske presidenten Yitzhak Ben-Zvi strax före han avrättades.

I brevet försöker Eichmann hävda att domstolen övervärderat hans roll som organisatör för Förintelsen, och att han i själva verket bara lytt order och varit en mindre kugge i maskineriet.

”Man måste dra en gräns mellan de ansvariga ledarna och människor som jag, som tvingades att agera som verktyg för våra ledare”, skrev Eichmann enligt utdrag som presidentens kansli lämnat ut.

”Jag var inte en ansvarig ledare, och som sådan känner jag mig inte skyldig. Jag kan inte acceptera domstolens utslag som rättvist, och jag ber er, herr president, att använda er rätt att utfärda benådningar, och ge order om att dödsstraffet inte verkställs”, skriver Eichmann också enligt tidningen The Guardian.

Brevet är daterat den 29 maj 1962.

Israels president lät sig inte påverkas. Två dagar senare hängdes Eichmann.

Adolf Eichmann var SS-officer med rangen Obersturmbannführer, ungefär motsvarande överstelöjtnant. Det var en titel som inte var så imponerande i den nazistiska hierarkin, brukar det sägas. Men Eichmann blev ”rådgivare i judiska frågor” och fick av Reinhard Heydrich, chefen för Nazitysklands säkerhetsministerium, i uppdrag att organisera först emigrationen av judar, sedan deportationen till getton, koncentrations- och dödsläger.

Efter kriget satt han ett tag i krigsfångenskap, men lyckades fly och tog sig 1950 med hjälp av ett falskt pass till Argentina där det redan fanns en koloni av landflyktiga tyska nazister.

I Argentina levde Eichmann under namnet Ricardo Klement.

I maj 1960 greps och kidnappades Eichmann av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad i en hemlig operation.

Foto: DNDN:s förstasida tisdagen den 24 maj 1960. Läs mer om Eichmanns gripande i DN:s arkiv.

Han fördes till Israel där rättegången mot honom, som följdes av medier i hela världen, inleddes i april 1961. Eichmann anklagades för bland annat brott mot det judiska folket, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser, och för att ha organiserat fördrivning, deportation och mord på Europas judar.

Han dömdes i december 1961 till döden genom hängning.

Försvaret hävdade att Eichmann bara varit en kugge i det nazistiska maskineriet.

Det är liknande argument som Eichmann själv framför i brevet han skrev två dagar före avrättningen, och som i dag offentliggörs för första gången.

Foto i text: AP och DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.