Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Israelisk kommission utreder räd

Israel kommer att tillsätta ”en oberoende kommission” med två utländska observatörer för att undersöka den dödliga räden mot Gazakonvojen. Observatörerna får inte rösta och kan nekas viss information.

Det blir den pensionerade domaren i Israels högsta domstol Yaakov Tirkel som blir ordförande för kommissionen, vars uppgift är att "undersöka aspekterna som är kopplade till statens Israels agerande för att förhindra att fartyg skulle nå Gazas kust den 31 maj", skriver man i ett uttalande från premiärminister Netanyahus kansli på söndagskvällen.

"I ljuset av de ytterst ovanliga omständigheterna kring händelsen har det bestämts att två utländska experter ska fungera som observatörer" står det i uttalandet.

De två observatörerna blir fredspristagaren David Trimble från Nordirland och den kanadensiske tidigare domaren Ken Watkin.

Men Trimble och Watkin "har inte rätt att rösta i samband med kommissionens förfaringssätt eller slutsatser".

De två kan också nekas tillgång till dokument och information som "nästan säkert avsevärt skulle skada nationell säkerhet eller landets utländska förbindelser", står det i uttalandet från Netanyahus kansli.

Nio människor dog när israeliska soldater bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara den 31 maj i år.

Israel har tidigare tillbakavisat ett förslag från FN om att en internationell panel ska utreda händelsen, men man går alltså nu med på att inkludera två utländska observatörer i sin egen utredning.

Israels regering formaliserade på måndagen den interna kommission som ska utreda militärräden mot Gazakonvojen 31 maj.

– Regeringen röstade enhälligt för kommissionen, sade en regeringskälla till AFP.

I Gazakonvojen, vars syfte var att föra in förnödenheter och annat bistånd till Gazaremsan, deltog medborgare från fler än 35 länder, däribland elva svenskar.

Vita huset i Washington konstaterade snabbt efter beskedet från Jerusalem att "Israel nu tagit ett viktigt steg framåt genom att tillsätta en panel som utreder incidenten mot Gazakonvojen" Vidare förutsätter Washington att Israel är kapabelt att genomföra en "opartisk och trovärdig" undersökning om händelsen och man uppmanar Israel att genomföra utredningen snabbt och att offentliggöra dess resultat.

 Turkiet har "inget förtroende" för kommissionen som Israel har utsett för att utreda de militära incidenterna kring Gazakonvojen, då åtta turkar samt en amerikansk medborgare med turkiskt ursprung dödades.

- Vi litar inte på att Israel, ett land som utförde en sådan attack på en civil fartygskonvoj på internationellt vatten, kan utföra en oberoende utredning, sade Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu på måndagen enligt AFP.

Turkiet har krävt att utredningen genomförs "med direkt kontroll från FN. . . en oberoende utredning där Turkiet och Israel deltar, sade Davutoglu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.