Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Israelisk pressröst: Att ligga lågt kan också vara farligt

”Situationen är förstås mycket farlig, den är explosiv – men frågan är vilken väg som är den farligaste att gå.” Det säger säger Amir Oren, ledarskribent på israeliska tidningen Haaretz (liberal) och säkerhetspolitisk bedömare, till TT om attackerna mot Syrien.

– I vanliga fall är återhållsamhet det minst farliga, men det finns lägen där omständigheterna gör att Israel agerar, säger Oren vidare.

Han påpekar att det finns en allmän enighet i Israel om att just Hizbollahs beväpning är av avgörande betydelse för landets säkerhet. Israel har träffats av tiotusentals mer eller mindre primitiva raketer och robotar de senaste åren. Fateh 110-roboten är dock något helt annat, säger Oren.

– De är mycket mer träffsäkra och kan avlossas mot strategiska mål som raffinaderier, kraftstationer och flygbaser.

Syriens president Bashar al-Assad slåss nu för regimens överlevnad. Oren understryker att Israel har mycket att frukta av konflikten i grannlandet, hur den än slutar. Han anser att den israeliska linjen ändå är måttfull, attackerna till trots.

– Det är mycket begränsat och återhållet, och inga offentliga uttalanden har gjorts för att låta al-Assad få chansen att rädda ansiktet och inte dras in i någon eskalering som han inte egentligen vill ha.

Enligt Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk analytiker på Försvarshögskolan, innebär händelserna i regionen en stor risk för spridning av den syriska konflikten.

– Den är betydande och den har inte blivit mindre av den här utvecklingen. Israelerna markerar väldigt tydligt nu att det finns gränser som inte får överskridas, säger Hallenberg till TT.

Den stora risken ser han i ytterligare destabilisering i Jordanien och Libanon. Där kan aktörer som är mycket farliga för Israel fylla de maktpolitiska tomrum som skapas i kaotiska lägen.

Att den utmattade syriska regimen skulle ha kraft att slå tillbaka militärt tror Hallenberg inte på. Men han pekar på att vapentransporterna, högst sannolikt till Hizbollah, rullar genom landet.

– På det sättet försöker syrierna indirekt komma åt israelerna.

Hallenberg tror inte att Iran eller Hamas i Gazaremsan ser någon möjlighet att göra något som är militärt framgångsrikt mot Israel. Däremot tror han att beredskapen mot terrorangrepp både i Israel och på orter dit israeler åker på semester har skärpts.

– Risken att Hizbollah eller syriska regimen har allierade som är beredda att begå terrordåd måste ses som betydande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.