Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Israels gasfynd bäddar för konflikt”

Anders Persson är statsvetare och Israelexpert vid Lunds universitet.
Anders Persson är statsvetare och Israelexpert vid Lunds universitet. Other: Privat

En ny geopolitisk kamp kan alldeles nyss ha tagit fart kring Medelhavet sedan Israel funnit stora olje- och gasfyndigheter. ”Spelet har precis börjat och det ser inte bra ut”, säger statsvetaren och Israelexperten Anders Persson till DN.

Israel har nyligen gjort stora fyndigheter av olja i de västra delarna av landet, men framför allt har man hittat enorma mängder gas i Medelhavet ett par mil från land. Fyndigheter som kan betyda mycket för en ekonomi som ser allt tuffare ut.

– Gasfyndigheterna kan betyda att Israel blir självförsörjande på energi 50 år framåt och fortfarande exportera, säger Anders Persson som är statsvetare på Lunds universitet.

–  Den sittande högerregeringen ser positivt på att de blir ”energy independent”, de blir oberoende av import från Europa och USA. Det ökar Israels ställning i en övrigt tumultartad region, där gasen och oljan blir en kassakista som kan hjälpa den fattiga delen av befolkningen i landet. Israels försvar är redan tillräckligt starkt så det behöver man inte satsa på, utan istället kommer man satsa pengarna på sociala frågor.

Vad betyder fyndigheterna för balansen i Mellanöstern?

 – Det är redan strul med Libanon där Hizbollah säger att fyndigheterna ligger inom deras gränser. Detta kan orsaka en ny framtida konflikt eller att det blir en del av den gamla, säger Anders Persson.

Han säger att Israel fruktar terrorangrepp mot gasanläggningarna – som redan är på plats.

– Enligt många medier är detta anledningen till att Israel har slagit ut Hizbollahs påstådda missiler i Syrien, men Israel säger ingenting som vanligt – det är ett strategiskt spel.

Även utanför Gaza har gasfyndigheter hittats – och frågan som många ställer sig är vem dessa tillhör.

– Vem ska utvinna dem? Det är ju Hamas som styr Gaza.

Det geopolitiska spelet kan få oanade konsekvenser, särskilt när Cypern, som sedan länge har en konflikt med Turkiet, också har hittat olja.

– Nu har Israel och Cypern gaddat sig samman, och Turkiet hotar att skicka stridsfartyg till området.

Om Israel börjar exportera gas till Europa så konkurrerar man med Ryssland, och då kan ytterligare en konflikt skapas. Men alla vill egentligen undvika stormaktsspel, eftersom Ryssland redan är involverat med länder Syrien och Iran, vilket ytterligare kan spä på konflikterna i maktspelen.

Du ger en dålig prognos, finns det inget positivt som kan komma ut från olje- och gasfyndigheterna i Israel?

– Det som är bra är att de kan knyta samman länderna. Jag vill inte spekulera för mycket, och jag vet inte hur det ser ut om 20 år, men tyvärr tror jag inte att det ser positivt ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.