Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/israels-hogsta-domstol-beslutar-om-netanyahu-far-bilda-regering/

Världen

Israels högsta domstol beslutar om Netanyahu får bilda regering

Israeler som håller social distans till varandra under virusutbrottet demonstrerar på Rabintorget i Tel Aviv mot Benjamin Netanyahus regeringskoalition. Även Netanyahus anhängare har genomfört demonstrationer i helgen.
Israeler som håller social distans till varandra under virusutbrottet demonstrerar på Rabintorget i Tel Aviv mot Benjamin Netanyahus regeringskoalition. Även Netanyahus anhängare har genomfört demonstrationer i helgen. Foto: Ariel Schalit/AP

Högsta domstolen i Israel väntas på måndagen avgöra om den korruptionsmisstänkte Benjamin Netanyahu har rätt att bilda regering. HD:s session på söndagen tilldrog sig stor uppmärksamhet och direktsändes i tv. 

Netanyahu, sedan över ett år tillförordnad regeringschef, ingick häromveckan ett koalitionsavtal med förre oppositionsledaren Benny Gantz. Detta bäddar för en funktionsduglig regering efter tre raka val utan vinnare. Men flera av Israels medborgarrättsrörelser har bett HD att ingripa och slå fast att en person åtalad för grova brott är diskvalificerad som regeringsbildare.

Gällande lag är inte helt tydlig. En sittande minister som åtalas är tvungna att avgå, men en sittande premiärminister är det inte. Lagen ger inget besked om huruvida en brottsåtalad har rätt att bilda ny regering.

Arbetarpartiets förre premiärminister Ehud Barak skrev häromdagen i en debattartikel att HD måste ingripa och stoppa Netanyahu, ”eftersom han annars kommer att slå både HD och demokratin i spillror”. 

Netanyahu har under det gångna året gjort allt djärvare försök att skaffa sig kontroll över rättsapparaten, bland annat genom att utnämna en justitieminister och en chef för riksdagsrevisorerna som delar Netanyahus syn på både korruption och maktfördelning. I det nya koalitionsavtalet med Benny Gantz betingar sig Netanyahu rätten att lägga in veto mot nya utnämningar hos justitiedepartementet, inklusive domare och åklagare.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tros få grönt ljus av HD att bilda regering.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tros få grönt ljus av HD att bilda regering. Foto: Oded Balilty/AP

Netanyahu och hans talesmän har det gångna året trappat upp sina attacker mot Högsta domstolen. Han antydde nyligen att om HD skulle drista sig att blockera hans fortsatta karriär så skulle människomassor tåga mot HD:s byggnad i Jerusalem. 

Netanyahus son Yair, som har stort inflytande över fadern, har på sistone spritt bilder på sociala medier där HD:s byggnad analyseras. Ett av den modernistiska byggnadens stilelement är en pyramid. Detta, antyder Netanyahu den yngre, är en vink om att landets högsta rätt inte är en patriotisk institution utan ett verktyg för frimurarorden.

Det mesta tyder på att HD ger Netanyahu grönt ljus för att börja regera, men förbjuder honom att befatta sig med utnämningar i rättsapparaten.

Läs mer:

Israels armé och muslimska ledare i samarbete under ramadan 

Netanyahu och Gantz överens – bildar koalitionsregering