Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Italien hotar stoppa räddningsbåtar

Foto: AP

Hårda tongångar och kraftiga motsättningar väntar när EU:s migrationsministrar i dag diskuterar förslaget om en gemensam fördelning av asylsökande. Inför mötet hotar Italiens premiärminister med att hindra de utländska fartyg som deltar i räddningsinsatsen på Medelhavet från att släppa i land flyktingar i Siciliens hamnar.

Samtidigt som flyktingtrafiken från Libyen över Medelhavet i år kommer att slå alla rekord har asylreglerna blivit en allt hetare politisk fråga. När EU:s migrationsministrar i dag träffas i Luxemburg för att diskutera kvotsystemet väntas starka motsättningar.

Italien, som har tagit emot mer än 50.000 båtflyktingar hittills i år protesterar kraftigt mot EU:s hittills tafatta försök att hantera migranterna. Italien kräver allt mer högljutt att resten av Europa tar emot sin beskärda del av de asylsökande.

I en intervju med den Italienska tidningen Corriere della Sera hotar premiärminister Matteo Renzi att bryta mot den gränslagstiftning som gäller inom EU sedan 30 år. Enligt tidningen skissar Italien på förslag som innebär att landet stänger sina hamnar för de utländska fartyg som deltar i räddningsinsatsen på Medelhavet.

En annan åtgärd från Italiens skulle vara att snabbt ge tillfälliga uppehållstillstånd till illegala flyktingar, som därmed skulle ge dem möjlighet att resa fritt i de 26 länder som ingår i Schengenområdet.

Italiens migrationsminister Angelino Alfano säger inför dagens möte i Luxemburg att Europa kommer att möta ett tuffare Italien. Även han hintar om proteståtgärder. Om en flykting inte vill lämna sina fingeravtryck finns det inget sätt att ingripa, enligt ministern. Därmed slipper flyktingen att söka asyl i det första EU-landet.

– Vi kan ju inte bryta av fingret, det vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Angelino Alfano, enligt The Times.

Det förslag som EU:s migrationsministrar ska diskutera innebär bland annat att 40.000 nyanlända flyktingar till Italien och Grekland ska fördelas till EU-länder. Hur många länder varje land ska ta emot beror bland annat på storlek och ekonomiska och sociala förhållanden.

Sverige backar förslaget medan motståndet är stort i länder i östra Europa. Protester kommer även från tunga länder som Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Inget beslut kommer att tas i dag. Asylpolitiken kommer att dominera nästa veckas EU-toppmöte.

Hittills i år har 1.800 människor dött på Medelhavet.  I läger längs Libyens kust väntar 100.000 människor, framför allt från inbördeskrigets Syrien, på att göra den farliga båtresan till Europa.

Varje vecka anländer tusentals flyktingar till hamnarna på Sicilien. Sedan några veckor deltar det svenska fartyget ”Poseidon” i räddningsinsatsen.

Fördjupning. Flyktingkatastrofer på Medelhavet

Läs allt om de senaste katastroferna och migrationen över Medelhavet. Till artiklarna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.