Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italien-stanger-industrier-butiker-och-kontor/

Världen

Italien stänger industrier, butiker och kontor

00:55. Nu inför Italien ännu större nedskärningar i samhället – företag och fabriker som inte har en samhällsbärande funktion stängs.

Italien stängde på lördagen nästan all industri, butiker och kontor. Detta efter en dag då dödssiffran steg till 4.825 med 793 av dödsfallen under de senaste 24 timmarna.

– Vi måste stå emot, sa landets premiärminister Giuseppe Conte.

Det var sent på lördagskvällen som Italiens premiärminister Giuseppe Conte gav beskedet att alla fabriker och industrier i landet ska stängas förutom sådana som bedöms som nationellt nödvändiga. Beslutet gäller ”allting”, skriver Il Messaggero som citerar Contes Facebooksida: kontor, butiker, industrier.

– Vi måste stå emot, sa Conte i tv-talet efter ett dygn då dödssiffrorna satte nya rekord.

Livsmedelsaffärer, apotek, postkontor och banker kommer att hållas öppna som tidigare.

– Jag har redan från början bestämt mig för att vara öppen och att inte förminska något. Detta är den svåraste kris som landet har gått igenom sedan andra världskriget.

– Men jag uppmanar alla att behålla lugnet och att inte hamstra, sa Conte.

Beslutet om att stänga industrier, kontor och butiker gäller till och med den 3 april, skriver La Repubblica.

Tidigare på lördagen hade den mest utsatta regionen, Lombardiet, beslutat att stänga kontor och byggarbetsplatser samt att förbjuda sport utomhus. 

Hittills har 53.578 fall av coronasmittade bekräftats i landet. 4.825 av dessa har avlidit, 793 under de senaste 24 timmarna.