Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Italien tillåter vård av sjuk hund

Den italienska kvinnans hund blev sjuk – då fick kvinnan tillstånd av sin chef att stanna hemma för att vårda hunden, skriver flera medier.

Fallet är prejudicerande, menar italiensk djurrättsgrupp.

En italiensk bibliotekarie berättade för sin arbetsgivare, universitetet La Sapienza, att hennes hund hade opererats för en juvertumör.

Kvinnan förklarade att hennes engelska setter är en del av familjen och därför har hon rätt att ta ut sjukledighet i stället för att använda semesterdagar, vilket hennes arbetsgivare sa nej till, skriver flera medier bland annat The Guardian.

Med hjälp av en advokat från Italiens djurrättsgrupp Lega Anti Vivisezione (LAV), lyckades kvinnan övertyga domaren.

Domaren beslutade att universitetet La Sapienza skulle ge kvinnan rätt att ta ut två dagars sjukledighet för att ta hand om sin 12-åriga hund, vid namn Cucciola.

Gianluca Felicetti, ordförande för den italienska djurrättsgruppen som är en av Europas största, säger att den som får intyg från en veterinär ska ha samma rätt och att fallet nu är prejudicerande.

Läs mer: ”Husse och matte borde få ledigt när hunden är sjuk”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.