Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italien-vill-krympa-parlament-med-over-300-ledamoter/

Världen

Italien vill krympa parlament med över 300 ledamöter

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio river en banderoll med stolar som representerar platser i parlamentet. Foto: Alessandro Di Meo/ANSA via AP

ROM. Det omfångsrika italienska parlamentet krymper med hela 345 platser. Samtliga partier i underhuset var vid omröstningen överens om att reducera antalet parlamentariker.

Hela 553 parlamentariker röstade ja och endast 14 röstade nej till reformen som diskuterats i åratal. Parlamentets två kamrar kommer i framtiden att omfatta 600 personer. 400 i underhuset deputeradekammaren och 200 i senaten. 

Det kommer att ta tid innan reformen är helt klar. En rad parlamentariker har redan gjort framställningar att reformen måste följas av en folkomröstning. Detta trots en stor majoritet. Något som kan kopplas till Italiens nu mycket prekära ekonomi. Folkomröstningen kommer därför inte sluta som den gjorde 2016 då förre premiärministern Matteo Renzi fick sin författningsreform underkänd av det italienska folket.

Femstjärnornas Luigi di Maio som i dag är utrikesminister jublade över att parlamentet blir mindre. Det innebär en besparing på tre miljoner kronor om dagen. Reformen blir dock operativ först under slutet av 2020. Skulle det bli nyval tidigare skulle reformen kunna dröja ytterligare en mandatperiod som normalt är fem år lång.

En uträkning visar att besparingarna med denna reform uppgår till sju promille av statens utgifter. Det dyra systemet med två kamrar blir ju kvar.