Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Italienare suckar över ”väderterrorism”

Med ett högtryck parkerat i Norden hopar sig regn och åska över Italien. Floden Seveso har för tredje gången på en månad lagt Milano under vatten och Italiens jordbrukare talar om 2014 som ett katastrofår.

– Det är ingen riktig sommar i år, förklarar en missnöjd signora Maria för mig på frukostbaren, där hon parkerat sig med sina kryckor, eftersom hon inte kan ta sin morgonpromenad i regnet.

Riktigt italiensk sommar, påpekar hon, är slösande sol och 35 grader på eftermiddagen. I år är det regn, hagelstormar och våldsamma åskväder.

Däremellan någon enstaka solig dag med en luftfuktighet som lägger sig som en klibbig kofta över allt.

– Nu behövs det sol, i annat fall blir det inte mycket med årets vin, säger Donatello Cinelli Colombini på telefon från Toscana.

Hon producerar det berömda rödvinet Brunello di Montalcino och är ordentligt bekymrad. Regnet medför risk för parasiter och mögelangrepp.

Traktorn går dagligen på fälten och sprutar den tillåtna bordeauxvätskan (kopparsulfat och släkt kalk) för att rädda det som räddas kan, berättar hon.

Värst är situationen i Norditalien – och inte bara för vinproducenterna. Även fruktodlingar är utslagna. I Lombardiet och Emilien ruttnar persikor och aprikoser bort på grund av allt regn.

Meteorologernas statistik talar klarspråk. Normalt regnar det sex dagar under hela juli. Hittills har det i Norditalien i år regnat 19 dagar av 26.

Lantmännens italienska motsvarighet, Coldiretti, räknar med att det dåliga vädret – som pågått i över sex veckor – kommer att ge dyr nota. Summerat med turist­branschen beräknas sommarvädret medföra ett ekonomiskt bortfall på nio miljarder kronor.

De utländska turisterna som köpt resor i förväg kommer som planerat, men många italienare ställer in sina inbokade weekendresor.

Ett av de drabbade resmålen är Adriakusten, med badorter som Rimini och Riccione.

Kommunernas hotellorganisationer är nu på krigsstigen och har rentav myntat begreppet ”väderterrorism”.

– Problemet är kommersiella sajter och appar som inte har exakta prognoser. De gör allt vad de kan för att få nya användare och annonsörer och orsakar stor ekonomisk skada, säger Patrizia Rinaldis, chef för hotellbranschens organisation AIA i Rimini, till nyhetsbyrån ANSA.

Men det regnar faktiskt på riktigt. På lördagsmorgonen fick Milano 55 millimeter på 30 minuter. I centrala Milano öppnade sig ett tolv meter djupt slukhål intill stads­porten Porta Romana. Samtidigt lade floden Seveso för tredje gången denna sommar stadens norra delar under vatten.

Liknande scener upplevde Rom i juni, då ett våldsamt åskväder slog ut huvudstadens tunnelbana under en hel dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.