Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italiens-regeringsparti-misstanks-ha-tagit-emot-ryska-pengar-forundersokning-inledd/

Världen

Italiens regeringsparti misstänks ha tagit emot ryska pengar – förundersökning inledd

Matteo Salvini svarar på frågor om kopplingar mellan hans parti och Moskva i senaten i Rom på torsdagen. Foto: Gregorio Borgia/AP

ROM. Regeringspartiet Lega som leds av inrikesminister Matteo Salvini har sedan flera månader utretts av åklagare för att klargöra om partiet tagit emot pengar från Ryssland. 

På torsdagen inleddes en förundersökning av åklagare i Milano.

I centrum för utredningen står Gianluca Savoini som den stora Milanotidningen Corriere della Sera definierar som ”ett sändebud”.

Nyheten om att Lega eventuellt har tagit emot ryska pengar har cirkulerat i flera månader efter att nyhetsmagasinet L'Espresso sammanställt en utredning i februari. Efter att den amerikanska sajten Buzzfeed News tagit upp nyheten och försett den med ljudfiler har historien fått världsintresse. 

Gianluca Savoini är en journalist som jobbat länge nära Lega Nord, som partiet hette från början. Han var bland annat talesperson för den förre partiledaren Roberto Maroni. Savoini leder sedan länge vänföreningen Lombardiet-Ryssland.

Vladimir Putin skålar med den italienske premiärministern Giuseppe Conte i Villa Madame i Rom förra veckan. Foto: Alexei Druzhinin/AFP

På ljudfilerna talar sex personer – tre ryssar och tre italienare – runt ett bord. Ingen mer än Savoini är identifierad. Scenen utspelar sig på det legendariska ryska hotellet Metropol, där bolsjevikerna huserade under revolutionen 1918. 

Personerna diskuterar affärer som rör olja och energi. Det stora italienska multinationella petroleum- och energibolaget ENI med verksamheter i 70 länder nämns flera gånger. 

De förhandlar om villkoren för att kunna föra över miljontals dollar till Salvinis parti genom en hemlig kanal, skriver Corriere della Sera. Mötet i Moskva ägde rum i oktober 2018.

– I maj nästa år är det val till EU-parlamentet. Vi vill förändra Europa, för att se ett Europa som återigen står nära Ryssland. Vi vill återfå vår suveränitet, säger Gianluca Savoini, som själv bestrider ljudfilernas autenticitet och har sagt att han inte känner igen sina egna ord.

Gianluca Savoini Foto: Mantero/Fotogramma/Ropi

Nyheten kommer bara en vecka efter att Vladimir Putin besökte Rom den 4 juli. Matteo Salvini, som är inrikesminister och vice premiärminister, var med på den middag som avslutade mötet i eleganta Villa Madama som tillhör regeringskansliet och italienska UD.

Det var ett besök som präglades av handelsfrågor, där Italien nu strävar efter att EU:s embargo gentemot Ryssland skall upphöra så snart som möjligt.

Det italienska parlamentet reagerade omedelbart på förundersökningen i Milano. Oppositionen företrädd av Demokraterna (PD) demonstrerade i aulan och höll upp plakat med siffrorna 49 eller 65. 

Siffrorna syftar på Legas ekonomiska skandaler. Det handlar om 49 miljoner euro, offentliga partibidrag under åren 2008-2010 som förskingrats och som misstänks har gömts undan i företag och fonder. De länder som nämns är Luxemburg och Belgien.

Denna skandal är konkret och en italiensk domstol har dömt Lega att betala tillbaka en halv miljon euro om året till den italienska staten. 65 miljoner dollar skulle ha varit fyra procent av förtjänsterna på en rad uppgörelser om olja under det senaste året. 

Det är oklart om överenskommelsen på hotell Metropol verkligen har resulterat i att Lega fått detta miljonbelopp. ”Men de bandade inspelningarna är tillräckligt för att ställa frågan vilken koppling som finns mellan Lega och Moskva”, skriver journalisten Alberto Nardelli som gjort denna långa journalistiska utredning för Buzzfeed News.

Matteo Salvini är minst sagt ursinnig över dessa anklagelser som han betecknar som helt grundlösa.

– Jag har redan tidigare stämt personer och kommer att göra detta även i dag, i morgon och i övermorgon. Jag har aldrig tagit emot så mycket som en rubel, en euro, en dollar eller en liter vodka av Ryssland, säger Salvini.

Läs mer: 

Uppgifter: Så skulle Ryssland finansiera Lega