Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italiens-senat-skjuter-upp-misstroendeomrostning-mot-premiarministern/

Världen

Italiens senat skjuter upp misstroendeomröstning mot premiärministern

Matteo Salvini får applåder i senaten i Rom. Foto: Alberto Pellaschiar/AP

Den italienska senaten har beslutat att premiärminister Giuseppe Conte ska tala inför senaten innan en misstroendeomröstning mot honom kan hållas, rapporterar Reuters. 

Det kommer att ske om en vecka, den 20 augusti.

Beslutet innebär att Legas förslag om att hålla en misstroendeomröstning redan på onsdagen röstades ned.

I måndags misslyckades gruppledarna i den italienska senaten med att enas om ett datum för misstroendeomröstningen mot premiärminister Giuseppe Conte. Hela senaten tvingades därefter att avbryta sin sommarsemester för att åka till Rom och ta ställning i frågan.

På tisdagskvällen kom senaten istället fram till att premiärminister Giuseppe Conte ska få tala inför senaten den den 20 augusti, innan en eventuell omröstning kan ske. Giuseppe Conte kan också välja att avgå innan en sådan omröstning.

Beslutet innebär att främlingsfientliga Legas ursprungliga förslag om att hålla en omröstning redan under onsdagen röstades ned.

Främlingsfientlige Lega och populistiska Femstjärnerörelsen leder landet i koalition, och regeringen leds av premiärminister Giuseppe Conte, som inte tillhör något av partierna. Ett bråk om en snabbtågslinje har varit den senaste i raden av motsättningar mellan partierna, och i fredags tog Lega initiativ till misstroendeomröstningen mot premiärministern. Om Conte förlorar omröstningen måste regeringen upplösas och nyval måste hållas om inte en ny regering kan bildas. 

En sådan finns däremot inte i sikte. Det har spekulerats kring om Femstjärnerörelsen och oppositionspartiet Demokratiska partiet skulle kunna gå samman för en knapp majoritet. Samtidigt har Salvini uppgett att han ska diskutera ett nytt samarbete med Sergio Berlusconis parti Heja Italien och Giorgia Melonis postfascistiska Italiens bröder.

Om situationen slutar med nyval förväntas Lega nå stora framgångar. Femstjärnerörelsen vann förra årets parlamentsval med 32 procent, medan Lega fick 17 procent. I EU-valet fick Lega däremot 34 procent av rösterna, medan Femstjärnerörelsen minskade kraftigt.