Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Italiensk domstol: Mobiltelefon orsakade hjärntumör

En italiensk domstol menar att överdrivet mobiltelefonanvändande har orsakat en hjärntumör.
En italiensk domstol menar att överdrivet mobiltelefonanvändande har orsakat en hjärntumör. Foto: Kallestad, Gorm

En italiensk domstol har dömt att överdrivet användande av mobiltelefon i arbetet orsakade en anställds hjärntumör. Nu ska han få kompensation för kroppsskada.

Roberto Romeo vittnade om att hans arbete tvingade honom att använda mobilen i tre till fyra timmar varje arbetsdag i femton år. Han utvecklade senare en hjärntumör.

– Jag hade inget annat alternativ än att använda min mobiltelefon för att prata med kolleger och organisera arbetet. I femton år pratade jag i telefon hela tiden, hemifrån, i bilen. Jag började få känslan av att mitt högra öra var blockerat och tumören diagnosticerades 2010. Som tur är var den godartad, men jag kan inte höra någonting längre eftersom de blev tvungna att ta bort min akustiska nerv, säger Roberto Romeo enligt The Guardian.

På torsdagen offentliggjordes en dom från domstolen i italienska Ivrea. Där slog man fast att arbetssituationen och mobilanvändandet hade orsakat hjärntumören. En medicinsk expert menade att 23 procent av Romeos kroppsfunktioner tagit skada, och han dömdes att få 500 euro i månaden från ett nationellt försäkringsbolag för arbetsrelaterade olyckor, skriver The Guardian.

Roberto Romeos advokater är nöjda med domslutet, men det kan fortfarande komma att överklagas.

– För första gången i världen har en domstol sett ett orsakssamband mellan ett olämpligt mobiltelefonanvändande och hjärntumör, säger advokaterna Stefano Bertone och Renato Ambrosio i ett uttalande.

Sambandet mellan mobiltelefonanvändande och hjärntumör har varit omtvistat. Enligt vissa studier finns en viss ökad risk för att drabbas av hjärntumör vid stort användande av mobiltelefon – medan andra resultat har tillbakavisat detta samband.

Den svenska strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar dock att man använder handsfree vid mobilsamtal, då de menar att det inte går att utesluta ett samband mellan långvarigt mobilandvändande och vissa tumörtyper.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.