Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italiensk-militar-ska-skapa-ordning-efter-nytt-covidutbrott/

Världen

Italiensk militär ska skapa ordning efter nytt covidutbrott

Bild 1 av 2 Boende i höghuset Cirio Mondragone kastar stolar.
Foto: AFP
Bild 2 av 2 Spänt läge i Mondragone efter ett covid-utbrott.
Foto: AFP

ROM. Två klusterutbrott av covid-19 har nu drabbat Italien efter en lugn period då antalet smittade sjunkit markant. 

Det ena utbrottet har skett utanför Bologna där 64 personer smittats, medan det andra är lokaliserat till regionen Kampanien norr om Neapel. Här har 43 personer smittats.

Skillnaden mellan de två regionerna kunde inte vara större. 

I Emilien i Norditalien ligger Interporto Europas näst största omlastningsstation för en lång rad transportföretag som levererar alla möjliga sorters varor för giganter som Amazon och Google. I det här fallet har smittan uppstått inom kurirposten Bartolini.

Trots siffrorna så är det den mindre smitthärden som skapar mest oro. Mondragone, som orten heter, ligger i i provinsen Caserta cirka 6–7 mil från Neapel, och beskrivs ibland som ett laglöst land. 

Det är en del av det land där den napolitanska maffian camorran är påtagligt stark.

I det stora höghuset Cirio – uppkallat efter en klassisk producent av tomatsås – bor i dag huvudsakligen lantarbetare från Bulgarien. 

Villkoren för denna grupp människor som nu skördar tomater och senare andra grönsaker och frukter är tuff. I många fall saknas arbetskontrakt. 

Det är vanligt med dagsöverenskommelser med kontant betalning. Bilar passerar och i vissa gathörn står lantarbetarna som kliver på flakbilen för ett dagsverke.

I Mondragone har stämningen blivit spänd snabbt. Bulgarerna har kastat ner stolar från höghuset. Napolitanarna vill inte ha dem kvar på platsen där covid-19 nu spridits. 

Under natten till torsdagen brändes en av bulgarernas transportbilar ner då någon kastade en brandbomb som totalförstörde bilen. Efter detta har guvernören i regionen Vincenzo De Luca sett till att skapa ”en röd zon” i miniformat för detta kvarter. 

Inrikesministeriet har valt att skicka ett 50-tal militärer till området för att garantera ordning upprätthålls. 

Än en gång ser vi att covid-19 lättare får fotfäste i miljöer där människor är underbetalda eller arbetar under prekära villkor. Det går en linje i Europa från höghuset i Mondragone till slakteriområdet i Gütersloh och höghusen i Tyskland som DN tidigare har rapporterat om.

Läs mer: 

Studie: Coronaviruset fanns i Italien redan i december

Över hälften av Bergamos invånare bär på antikroppar

Italienska maffian skor sig på coronakrisen 

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt