Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Italiensk pizza kan sättas upp på Unescolistan

Foto: Alamy

Italienarna vill sätta upp sin napolitanska pizza på Unescos kulturarvslista. Det kan bli första gången som FN-organet skyddar en tradition kopplad till matlagning, uppger nyhetsbyrån Ansa.

Neapel har länge varit fast beslutna att behålla sitt rykte som platsen för en av världens favoriträtter. Nu ser deras enträgenhet ut att ha burit frukt. Italien har fått klartecken från Unesco att skicka in ett förslag om att göra pizza till ett skyddsvärt kulturarv. Enligt det italienska Jordbruksdepartementet representerar maträtten ”Italien i världen".

Men nålsögat är inte lätt att passera. För att hamna på Unescolistan ska det vara något verkligt speciellt för exempelvis en ort eller grupp. Frågan är om pizza räknas dit, även om den kommer från Neapel?

Pierluigi Petrillo, som har sammanställt ansökan, påpekar att det dessutom är en extra utmaning eftersom Unesco aldrig tidigare har antagit en kulturell tradition kopplad till livsmedelsproduktion, skriver The Local.

Till skillnad från världsarvslistan, som listar unika kultur- och naturmiljöer som Egyptens pyramider, handlar kulturarvslistan om det levande arvet som sedvänjor, hantverk, muntlig tradition - och nu även maträtter. Kanske.

Först nästa år kan Italien räkna med att få svar efter att ansökan har behandlats i ett råd bestående av representanter från 200 länder.

Vad är då en äkta napolitansk pizza ”Made in Italy”?

Pizzans botten ska vara högst tre millimeter tjock och toppas med tomatsås, oregano, vitlök, basilika och mozzarella och gräddas sedan 60–90 sekunder i en stenugn som eldas med ved av ek.

Maträtten uppfanns i södra Italien någon gång mellan 1715 och 1725, och den världsberömda varianten Margherita skapades 1889. Den sägs ha kommit till när drottning Margherita av Savojen bad en av Neapels berömda pizzabagare att göra en maträtt som passade till folket.

Resultatet, som utgör grunden för de flesta pizzor, representerade färgerna för ett enat Italien: grön basilika, vit mozzarella och röda tomater, skriver The Local.

Sverige har 15 världsarv på Unescos lista. Det första som togs upp var Drottningholms slott 1991, andra är bland andra Skogskyrkogården, Visby och Höga kusten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.