Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/italienska-lega-tar-steg-mot-nyval/

Världen

Italienska Lega tar steg mot nyval

00:54. Vice premiärminister Matteo Salvini som leder det främlingsfientliga partiet Lega efterlyser nyval i Italien.

Det italienska regeringspartiet Lega tar initiativ till en misstroendeomröstning mot sin egen koalitionsregering, skriver partiet i ett uttalande.

Draget för Italien ännu ett steg närmare nyval.

TT Text

Legaledaren Matteo Salvini konstaterade redan i torsdags att regeringen inte längre har en parlamentarisk majoritet bakom sig och efterlyste nyval. Och partiet spiller ingen tid – redan på fredagsförmiddagen meddelade man sin avsikt att lägga fram ett misstroende i italienska senaten.

”De som slösar tid skadar landet”, skriver Lega i uttalandet.

Läs mer: Därför går Italiens ekonomi på knäna 

Den brokiga koalitionen mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) har länge knakat i fogarna. Den senaste tvistefrågan är en omstridd snabbtågslinje mellan Turin och franska Lyon, som M5S vill stoppa, men Lega är för. Tidigare i somras hamnade Salvini och M5S-ledaren Luigi Di Maio i luven på varandra om sin syn på EU-kommissionens nästa ordförande Ursula von der Leyen.

Foto: Vincenzo Livieri/AP

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att hoppa av sin post om inte Salvini och Di Maio, som båda är vice premiärministrar, begravde stridsyxan. Den gången gällde konflikten skattesänkningar, som slutligen röstades igenom. Även under kampanjerna inför valet till EU-parlamentet i maj attackerade de båda partierna varandra hårt.

– Den här regeringen har varit slut ett tag, konstaterar statsvetaren Stefano Folli för nyhetsbyrån AFP.

– Det är tydligt att vi inom några månader kommer att ha en högerregering, för vänstern är svag och M5S är i kris.

Folli spår att nästa regering blir högerradikal och kommer att utmana EU. Redan nu förekommer spekulationer om att det populära Lega kan komma att söka en koalitionspartner i det högerextrema, nationalistiska partiet Italiens bröder (Fratelli d'Italia).

Läs mer: Euroländer vill ha klara besked från Italien 

Det udda politiska äktenskapet mellan Lega och M5S värktes fram genom en lång förhandling efter fjolårets parlamentsval. Då var det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren med 32 procent av rösterna, mot Legas 17 procent.

Därefter har maktförhållandena kastas om. Salvinis vägran att ta emot flyktingbåtar, den i övrigt strama invandringspolitiken samt Legas fokus på skattesänkningar har vunnit gehör hos italienarna och i EU-valet fick partiet hela 34 procent av rösterna.