Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Italienska parlamentet upplöst – nu börjar en ny valkampanj

Paolo Gentiloni under sin presskonferens.
Paolo Gentiloni under sin presskonferens. Other: Andreas Solaro/AFP

Rom. Italiens president Sergio Mattarella upplöste på torsdagen det italienska parlamentet. Därmed har också valkampanjen inför nästa års parlamentsval inletts. Valet äger rum den 4 mars.

- Två reformer som det talats om i decennier är särskilt viktiga under denna mandatperiod, sade premiärminister Paolo Gentiloni när han höll sin traditionella presskonferens i slutet av året. Denna gång sammanföll den med slutet på parlamentets mandatperiod.

Paolo Gentiloni som lett en centervänster-regering tillträdde för ett drygt år sedan. Han efterträdde Demokraternas ledare Matteo Renzi som tvingades avgå efter att ha förlorat en folkomröstning om författningen.

Gentiloni lyfte fram de viktigaste inslagen under den femåriga mandatperioden. Han nämnde lagen om partnerskap för samkönade par samt introduktionen av ”biologiskt testamente”. En reform som ger italienarna möjlighet att själva indikera vilken vård de vill ha i livets slutskede, där det nu kan bli lättare att stänga av en respirator.

Däremot kunde Gentiloni inte dölja nederlaget att lagen ”Ius soli” inte gick igenom i parlamentet. Namnet betyder ”jordens rätt” och definierar villkoren som gäller för att utländska medborgare skall få italienskt medborgarskap. Idag inte automatiskt, utan mycket begränsat och det tar många år.

Regeringen hade kunnat falla på denna fråga i en förtroendeomröstning och valde att avstå. Detta för att garantera att Italien kommer att ha en handlingskraftig regering kvar som expeditionsministär.

Demokraterna är i dag ett splittrat parti drabbat av stora avhopp, inte minst efter att talmannen Pietro Grasso bildat en egen politisk koalition kallad ”Fria och lika”. Grassos lista har på några veckor fått hela 6,4 procent.

– Jag hoppas att Demokraterna (Pd) kommer att göra ett bra val, var allt vad Gentiloni hade att säga, väl medveten om att regeringspartiet i mätningarna idag ligger på bottennoteringen 23 procent.

Det faktum att Paolo Gentiloni inte avgår gör att han och hans regering kan fortsätta att leda Italien med vissa begränsningar. Detta är viktigt eftersom det finns en risk att parlamentsvalet inte resulterar i en klar politisk majoritet.

– Regeringen fortsätter att arbeta och kommer inte att dra upp årorna ur båten, löd Gentilonis besked.

Strax efter klockan 18 skrev Italiens president under dekretet som avslutar denna mandatperiod. Därmed inleddes den italienska valkampanjen som ser ut att bli stormig med regeringspartiet Demokraterna i djup kris. Silvio Berlusconi avser göra politisk comeback till varje pris med sitt parti Forza Italia. Populistiska Femstjärnorna som är största parti vill inte samarbeta med något annat parti.

Bakgrund

Italiens mandatperioder omfattar fem år. Ofta har nyval kommit. Men valet i mars är ett ordinarie parlamentsval.

 

Sedan 2013 har Italien haft tre regeringar ledda av Enrico Letta, Matteo Renzi och Paolo Gentiloni. Samtliga tre tillhörande Demokraterna.

 

Paolo Gentiloni, 60, är Italiens 28:e premiärminister. Han tillträdde i december 2016 och har tidigare varit utrikesminister.

 

Mandatperiodens tre regeringar har lyckats vända Italiens negativa ekonomiska trend. BNP-tillväxten för 2017 beräknas till 1,5 procent, dubbelt så mycket jämfört med tidigare prognoser.

 

Men Italien har fortfarande den lägsta tillväxten i hela EU och den högsta statsskulden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.