Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Italienskt projekt ger asylsökande laglig väg in i EU

Rom. De slipper opålitliga människosmugglare och en livsfarlig båtfärd över Medelhavet. I stället tar de ett bekvämt direktflyg från Libanon till Italien. Projektet kallas mänskliga korridorer och är en laglig väg för asylsökande in i EU.

Samtidigt är migrationspolitiken en het potatis i den nu pågående valkampanjen.

I en separat ankomsthall på Roms stora flygplats Fiumicino anländer en grupp människor från Syrien med reguljärt flyg från Beirut. Deras ansikten är glada och samtidigt mycket trötta. Många är små barn och flera är allvarligt sjuka. 

Här i ankomsthallen möts de nyanlända av en applåd och en statssekreterare från italienska UD håller tal. 

– Våra mänskliga korridorer följer EU-regler angående asyl. Det är en säker resa både för migranterna och mottagarna, säger ordföranden för Sant’Egidio, Marco Impagliazzo till DN.

Sant’Egidio är inte ett trossamfund, men står nära såväl den katolska kyrkan som den protestantiska, och driver projektet med mänskliga korridorer som Italiens inrikesministerium också har anammat.

Migrationsfrågan har blivit explosiv i det ekonomiskt stagnerande Italien. Under de tre åren 2015-2017 har drygt 450 000 personer kommit till Italien båtvägen över Medelhavet. De flesta har valt att åka vidare till Tyskland och Skandinavien. Som mottagarland har detta ändå varit ett tufft prov för Italien. Särskilt i norr där Lombardiet med staden Milano fått ta emot flest.

Det är därför föga förvånande att migrationsfrågorna och svårigheterna att integrera nyanlända har blivit ett politiskt slagträ i valkampanjen. Tre av Italiens ledande partier har i dag tydliga rasistiska förtecken och vill kraftigt minska invandringen: Lega Nord, Berlusconis Forza Italia och den populistiska Femstjärnerörelsen som i dag är landets största parti.

– Det kommer alltid att finns de som bemöter detta med polemik. Men för oss handlar detta om att visa att det går att ta emot fler och integrera människor, säger Marco Impagliazzo.

Hittills har 1 000 asylsökande flugits in under åren 2016-2017 enligt en överenskommelse med italienska staten. Nu fortsätter projektet med ytterligare 1 000 personer, men nytt för 2018 är att även Frankrike sagt ja till att ta emot 500 personer och Belgien 150.

På Sant’Egidios huvudkontor i det turisttäta kvarteret Trastevere i Rom drivs verksamheten nästan helt med oavlönade volontärer i ett gammalt sjukhus. 

– Projektet är helt egenfinansierat. Det betalas med skattemedel (de åtta promille, anm.) som italienarna i sin deklaration väljer att donera till den reformerta Valdenserkyrkan, förklarar Sant’Egidios pressansvarige Roberto Zuccolini.

Vi kommer mitt i en italiensklektion. Merparten av de asylbeviljade migranterna kommer från Syrien, men även från Irak. Ett fåtal palestinier uppväxta i Syrien finns också. Klassen är stor och inkluderar även migranter som inte fått permanent asyl. 

Italiensklektion för nyanlända till Italien, i ett projekt med lagliga vägar in i EU som katolska kyrkan gått i bräschen för.
Italiensklektion för nyanlända till Italien, i ett projekt med lagliga vägar in i EU som katolska kyrkan gått i bräschen för. Foto: Jacob Balzani Loov

Här studerar nyanlända från Sydamerika, Ukraina, Afrika och Sri Lanka sida vid sida med syrierna. I klassrummet lär de sig vardagens fraser och kämpar med italienskans otaliga verbformer. 

Makarna Youssef och Arev Issa kommer från Syrien. De anlände till Rom i slutet av oktober förra året tillsammans med Youssefs lillebror Johnny. De hade då vistats många år i Libanon, efter att inbördeskriget brutit ut i full styrka 2012 även i Youssefs hemstad Aleppo.

– Trots helvetet i Syrien under kriget så hade vi aldrig en tanke på att vända oss till människosmugglare och ta en flyktingbåt. Vi insåg att resan kunde vara livsfarlig, säger  Youssef som är 28 år.

Paret hade kontaktat alla möjliga hjälporganisationer utan att få svar. När de provade med Sant’Egidio fick de svar nästan med en gång, berättar Youssef.

Youssef och Arev hade varit tillsammans i sju år. De antog därför rådet av Sant’Egidios representant i Beirut att gifta sig före avresan. Som gifta hade Sant’Egidio lättare möjlighet att ge dem ett familjeboende för en tid.

– Det allra viktigaste nu är att lära sig språket bra. Utan denna skola skulle jag inte tala någon italienska alls, säger Youssef Issa och hyllar Sant’Egidios personal.

Daniela Pompei har jobbat här i 30 år under eftermiddagar och kvällar. Dagtid är hon en mer vanlig kontorsråtta med anställning inom huvudstadsregionen Lazios administration. Hon undervisar migranter på högre nivå. Men Daniela jobbar också för att de nyanlända snabbt skall bli integrerade i Italien och försöker hitta jobb till dem. Kontakterna med katolska kyrkan underlättar. 

Youssef som talar bra engelska informerar turister inne i Peterskyrkan och försöker svara på deras frågor. Hustrun Arev har Daniela Pompei lyckats få in i ett projekt där hon skall distribuera ut en ny tidning på järnvägsstationer och tåg som handlar om migration och att arbeta som volontär.

– Dessa mänskliga korridorer som nu skapats  är livsviktiga för många människor. Vi är oerhört tacksamma, säger Youssef och Arev Issa.

Att de mänskliga korridorerna varit en framgång syns också på det faktum att Italiens inrikesminister Marco Minniti startat egna flygningar från Libyen för att evakuera migranter som fastnat i landets fruktansvärda interneringsläger med inslag ofta av våld, övergrepp och tortyr. 

Minnitis initiativ kan givetvis ses som ett svar på den fräna kritik han fått från många av de icke statliga organisationer som i åratal räddat tusentals migranter i sjönöd. Dessa anklagar Minniti för att han förhandlat med Libyen och kommit överens om att skicka tillbaka migranter, väl medveten om att de hamnar i omänskliga uppsamlingsläger.

Hittills har Italiens inrikesministerium organiserat två flyg. Totalt har 300 personer anlänt från Libyen i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och katolska kyrkans hjälporganisation Caritas. Det handlar uteslutande om migranter som anses ha asylskäl i Europa och som kommer från länder som Somalia, Etiopien och Sydsudan.

– Vår modell har varit framgångsrik och vi konstaterar med glädje att minister Minniti har kopierat vårt upplägg av mänskliga korridorer i nästan varje detalj, säger Daniela Pompei.

Läs mer: Antalet migranter har minskat rejält

 

Fakta.Valet

Italien går till ordinarie parlamentsval söndagen den 4 mars.

Utgången av valet är i hög grad oviss. Inget av de tre stora politiska blocken

ser ut att få egen majoritet.

Det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna är största parti med 28,6 procent. Partiet är  en mix av besvikna väljare, där en klar majoritet tidigare röstat till höger.

Silvio Berlusconis koalition med Forza Italia, Lega Nord och postfascistiska Italiens bröder är störst med 33,8 procent. Drygt 40 procent krävs för att få majoritet i parlamentet.

Regeringspartiet Demokraterna (Pd) rasar i mätningarna och är nere på 22,6 procent. 2014 fick partiet över 40 procent i valet till Europaparlamentet

Förre EU-kommissionären och utrikesministern Emma Bonnino ser ut att ha en chans att klara treprocentsspärren med sin Europa-lista.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.