Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ivanka Trump får kontor i Vita huset

USA:s president Donald Trumps dotter Ivanka Trump får ett eget kontor i Vita husets västra flygel, och får en ännu mer framträdande roll som sin fars rådgivare. Ivanka Trump ska även få tillgång till sekretessbelagda uppgifter och en särskild regeringstelefon.

Uppgifterna om Trumps 35-åriga dotter bekräftas av en tjänsteman i Vita huset för bland andra Politico. Kontoret lär ligga intill säkerhetsrådgivaren Dina Powells.

Hon förväntas inte få någon officiell titel eller lön. Ivanka Trump kommer att arbeta med sin make, Jared Kushner, som är chefsrådgivare till presidenten och ofta vid sin svärfars sida. Ivanka Trumps yrkeskarriär har präglats av närheten till sin far och har varit när i såväl Trump Organization som i dokusåpan ”The Apprentice”. 

När det blev klart att Kushner skulle bli chefsrådgivare sade Ivanka Trump att hon inte skulle arbeta i Vita huset utan fokusera på att etablera familjen i Washington DC. Många kritiker har varnat för att Donald Trumps affärer skulle vara ett ämne för intressekonflikt och hans lösning har varit att lägga över näringsverksamheten i sina barns händer.

Ivanka Trumps juridiska ombud Jamie Gorelick säger till Politico att uppdraget är att vara presidentens ”ögon och öron” samt att ge presidenten råd. Hennes mer formella roll antyddes under förra veckan då hon placerades intill Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Gorelick konstaterar, liksom flera författningsexperter, att det är något helt nytt i amerikansk politik att en president har sitt eget barn i Vita huset. Hon har sagt att hon kommer att förhålla sig till samma etiska regelverk som gäller för andra regeringsanställda, även om hon tekniskt sett inte är en.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.