Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ja till homoäktenskap i Nya Zeeland

Glädjeyra utbröt på många håll i Nya Zeeland natten mot torsdagen lokal tid sedan parlamentet sent på onsdagskvällen röstat ja till en ny lag om samkönade äktenskap.

Nya Zeeland blev därmed det 13:e landet i världen som godkänner äktenskap mellan människor av samma kön – och det första i regionen. Australien sade nej i höstas.

Feststämningen utbröt redan i parlamentet, sedan förslaget röstats igenom med siffrorna 77 mot 44. Både åhörare och parlamentsledamöter bröt ut i sång när omröstningen var klar efter en två timmars debatt. De som lagt fram lagförslaget överhöljdes med blommor.

På Wellingtons främsta nöjesstråk, Cuba street, hade gaybarer och andra nöjesställen laddat med storbildsskärmar för att kunna visa omröstningen live.

– Det känns fantastiskt att vara gay och att leva i Nya Zeeland i dag, sade 22-årige Scott Summerfield, som firade på en av barerna, till The New Zealand Herald.

Katolska kyrkan och konservativt lagda religiösa grupper har i kampanjer förklarat att lagen kommer att underminera familjen.

Lagen är inte tvingande för kyrkan. En präst kan vägra viga homosexuella om det strider mot prästens tro.

Nästa land som kan få en motsvarande lag är Frankrike där omröstningar pågår i parlamentet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.